Navigacijski put

Hrvatska

Ova stranica sadržava najnovije analize hrvatskog gospodarstva koje provodi Glavna uprava za gospodarske i financijske poslove (ECFIN) ili poveznice na njih.

Gospodarsko stanje

Komisija je 2016. donijela šest preporuka za Hrvatsku kako bi joj pomogla u poboljšanju gospodarske uspješnosti.

Gospodarski izgledi

Komisija objavljuje makroekonomske prognoze za EU i države članice triput godišnje odnosno svakog proljeća (svibanj), jeseni (studeni) i zime (veljača). Te prognoze izrađuje Glavna uprava za gospodarske i financijske poslove (ECFIN).

Fiskalni nadzor

Ocjena hrvatskog programa konvergencije

U skladu s Paktom o stabilnosti i rastu, svakog proljeća Hrvatska podnosi program konvergencije kojim se ažurira srednjoročna fiskalna strategija.

Na temelju ocjene Glavne uprave za gospodarske i financijske poslove Vijeće donosi mišljenje o programu i posebne preporuke po državama članicama u okviru Europskog semestra.

Države članice europodručja podnose programe stabilizacije, a države izvan europodručja dostavljaju programe konvergencije.

Postupak EU-a u slučaju prekomjernog deficita za Hrvatsku

Makroekonomski nadzor

Nacionalni program reformi

U okviru strategije Europa 2020. za pametno, održivo i uključivo gospodarstvo EU-a Hrvatska svako proljeće podnosi nacionalni program reformi. Na temelju ocjene Glavne uprave za gospodarske i financijske poslove Vijeće donosi posebne preporuke po državama članicama u okviru Europskog semestra.

Postupak u slučaju makroekonomske neravnoteže

Postupak u slučaju makroekonomske neravnoteže nadzorni je mehanizam čija je svrha prepoznati potencijalne rizike u ranoj fazi kako bi se spriječila pojava štetnih makroekonomskih neravnoteža.

Prvi korak tog postupka jest izvješće o mehanizmima upozoravanja. To se izvješće temelji na pokazateljima i ekonomskoj ocjeni te služi kao filtar za prepoznavanje država i pitanja za koje je potrebna podrobnija analiza (detaljno preispitivanje). Rezultati tih detaljnih preispitivanja služe kao temelj za ostale korake u postupku.

Detaljno preispitivanje za Hrvatsku provedeno je:

Dodatni alati

  • Verzija za ispis 
  • Smanji tekst 
  • Povećaj tekst