Navigációs útvonal

Gazdasági adatbázisok és mutatók

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfőbb szerepe az, hogy előmozdítsa a Gazdasági és Monetáris Unió sikerét. E célból makrogazdasági elemzési feladatok széles körét végzi el, amelyekhez megfelelő és jóminőségű gazdaságstatisztikai mutatókra van szükség.

Ezek legtöbbje az Eurostat, az Európai Unió Statisztikai Hivatala által, az uniós tagállamok nemzeti statisztikai hivatalaival szoros együttműködésben közzétett hivatalos adat, bár a monetáris és pénzügyi statisztikák esetében az Európai Központi Bank szolgáltatja ezeket a Központi Bankok Európai Rendszerével együtt, amely a fő szállító. A nem uniós országok esetében a statisztikákat nemzetközi szervezetek biztosítják, mint például az ENSZ, az IMF és az OECD.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladataihoz szükséges adatok szűrése és testreszabása


Alapjában véve a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság elsődleges felhasználója, nem pedig előállítója a makrogazdasági statisztikáknak. De a rendelkezésre álló hivatalos statisztikák bősége azt jelenti, hogy a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladataihoz szükséges adatokat ki kell válogatni, rendezni, átalakítani és alkalmazni, az elvégzendő feladattól függően. A statisztikák szűrésének és testreszabásának ez a folyamata eredményezte néhány statisztikai adatbázis és tartalmas statisztikai dokumentumok létrehozását, a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságon belüli használatra. Ezek nélkülözhetetlen munkaeszközökké váltak.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság elemzése és tanulmányai közérdeklődésre tartanak számot, és azokat a weboldalon általában közzéteszik. A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság a felhasznált statisztikai alapadatok tekintetében azt a rendszabályt követi, hogy a felhasznált legfontosabb statisztikai termékeket a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik. Így megtekinthetők a felhasznált statisztikai bázisok és ellenőrizhetők a számok, ami serkenti a kommunikációt is a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság és a kiadványok olvasói és felhasználói között.

A termékek áttekintése


A bemutatott statisztikai mutatók között van az AMECO, egy adatbázis, amely tartalmazza a nemzeti számlák kulcsfontosságú éves adatait, 1960-tól kezdődően. Ebből az adatbázisból származik és külön kerül bemutatásra egy átfogó statisztikai melléklet és több statisztikai dokumentum az államháztartási adatokról, ideértve a ciklikusan kiigazított költségvetési egyenlegeket.

Azután ott van a BACH, egy adatbázis, amely tartalmazza a nem pénzügyi társaságok összevont mérlegét, a vállalati szektorra vonatkozó hivatalos nemzetiszámla-adatok kiegészítésére.

Az ár- és költségversenyképesség mutatói a reálárfolyamok alakulását mutatják be, különféle ár- és költségmutatók alapján, az országok és országcsoportok széles körében.

Egyéb területek a szabályozási reformokra vonatkozó mutatókat (pl. az euróövezet kulcsfontosságú mutatói, az euróövezet GDP-növekedésének előrejelzése, a monetáris feltételek indexe, a tagjelölt országok negyedéves gazdasági felmérése) és adatbázisokat tartalmaznak (pl. a munkaerőpiaci reformok és mikroökonómiai reformok), amelyek a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság elemzési munkájának eredményei.

Ami a strukturális mutatókat illeti, van egy rövid áttekintés mind az adatbázisról, mind a megújult lisszaboni stratégiáról (a növekedési és munkahelyteremtési kezdeményezésről), ideértve a Bizottság értékelését a tagállamok előrehaladásáról a reformok területén.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság egy nemzeti intézetekből álló hálózatot is vezet, annak érdekében, hogy harmonizált uniós programot hajtson végre az üzleti és fogyasztói tendenciák felmérésére. Ez az egyetlen olyan terület, ahol a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság egyszerre felhasználója és szolgáltatója az adatoknak.

Frissítési rendszer


A frissítések általában a friss adatok rendelkezésre állásától függnek, de néhány esetben a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság belső munkafolyamataihoz igazodó ütemtervet követik. Ez különösen az AMECO adatbázisra és a kapcsolódó kormányzati adatokra vonatkozik, ahol az adatbázis frissítése évente kétszer történik, a tavasz végén (május elején) és ősszel (november elején) elvégzett előrejelzések után. Ez a webre az új gazdasági előrejelzések adataival együtt kerül fel. A két előrejelzési munka között az adatok változatlanok maradnak.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése