Navigacijski put

Ekonomske baze podataka i pokazatelji

Središnja uloga Glavne uprave za ekonomska i financijska pitanja (DG ECFIN) jest poticanje uspjeha Gospodarske i monetarne unije (EMU. S tim ciljem, ona obavlja širok raspon makroekonomskih analitičkih poslova koji zahtijevaju odgovarajuće i visokokvalitetne ekonomske i statističke pokazatelje.

Većina ovakvih analitičkih poslova temelji se na službenim podacima koje je objavio Eurostat, Ured za statistiku Europske unije. On je formiran u uskoj suradnji s nacionalnim statističkim institutima država članica EU-a.

Međutim, kad je riječ o monetarnoj i financijskoj statistici, naši su partneri Europska središnja banka i Europski sustav središnjih banaka kao glavni dobavljač. Kad se radi o državama koje nisu članice EU-a, međunarodne organizacije poput UN-a, MMF-a i OECD-a omogućuju potrebnu statistiku.

Filtriranje i prilagodba podataka relevantnih za poslove DG ECFIN-a


DG ECFIN je načelno primarni korisnik, a ne stvaratelj makroekonomske statistike. No, činjenica da postoji mnoštvo dostupnih službenih statističkih podataka znači da se podaci koji su relevantni za poslove DG ECFIN-a moraju odabrati, organizirati, transformirati i prilagoditi ovisno o poslu koji je potrebno izvršiti.

DG ECFIN također upravlja mrežom nacionalnih instituta s ciljem provedbe usklađenog programa EU-a za ankete o poslovnim i potrošačkim navikama. To je jedino područje u kojem je DG ECFIN ujedno i korisnik i pružatelj podataka.

Takvim postupkom filtriranja i prilagodbe statistike stvorene su brojne statističke baze podataka i znatna količina statističkih dokumenata za internu uporabu unutar DG ECFIN-a. Ti su podaci postali neizostavni alati za rad.

S obzirom na to da su DG ECFIN-ove analize i izvješća od javnoga interesa, oni se u pravilu objavljuju na našoj internetskoj stranici. DG ECFIN-ova politika o temeljnim statističkim podacima korištenim u analizama i izvješćima određuje da se većina važnih statističkih proizvoda učini dostupnima javnosti. Takva politika omogućuje pregledavanje statističkih baza i provjeru brojeva. Ona također potiče naše korisnike i čitatelje na komunikaciju s DG ECFIN-om.

Sustav ažuriranja


Ažuriranja obično ovise o dostupnosti novih podataka. Međutim, ona se u nekoliko slučajeva obavljaju u skladu s vremenskim rasporedom DG ECFIN-ovih internih radnih postupaka. o posebno vrijedi za bazu podataka AMECO i srodne vladine podatke. Ti se podaci ažuriraju dva puta na godinu, u okviru proljetnih i jesenskih prognoza, početkom svibnja i početkom studenog. U razdoblju između dviju prognoza podaci ostaju neizmijenjeni.

Dodatni alati

  • Verzija za ispis 
  • Smanji tekst 
  • Povećaj tekst