This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Navigációs útvonal

6,5 milliárd euró közösségi pénzügyi támogatást kap Magyarország az Uniótól

Az első 2 milliárd eurós részletet várhatóan még 2008-ban folyósítják. A pénz segítségével pedig enyhíthető az ország pénzpiacaira nehezedő nyomás

A 6,5 milliárd euró keretösszegű, a fizetési mérleghez középtávú pénzügyi támogatást biztosító konstrukcióról a Pénzügyminiszterek Tanácsa döntött november 4-én. Ezt követően, november 19-én írták alá a támogatás gazdaságpolitikai és pénzügyi feltételeit tartalmazó Egyetértési Megállapodást illetve a Hitelmegállapodást.
>> Egyetértési Megállapodás (EN) pdf (384 kB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai 

Gazdaságpolitikai program és nemzetközi segítségnyújtás

Az október első felének jelentős piaci megrázkódtatásaira a magyar hatóságok számos intézkedéssel reagáltak, melyek a befektetői bizalom helyreállítását és a pénzpiacokon tapasztalt feszültségek enyhítését szolgálták. Az Unió és a Valutaalap szintén azonnal Magyarország segítségére siettek és támogatásukról biztosító nyilatkozatot tettek közzé. Október 13-val kezdődően a Bizottság és a Valutaalap megbeszéléseket folytattak arról a gazdaságpolitikai programról, amelynek megvalósítását támogatja a nemzetközi pénzügyi csomag (melynek része a Valutaalap által november 6-án jóváhagyott 12,5 milliárd euró valamint 1 milliárd euró a Világbank részéről).

A Bizottság október 30-án fogadta el a Magyarországnak nyújtandó 6,5 milliárd euró összegű közösségi középtávú pénzügyi támogatásról szóló javaslatot. Ennek alapján hozta meg döntését a Pénzügyminiszterek Tanácsa november 4-én (14953/2/08). Az Egyetértési Megállapodás, amelyet november 17-én írt alá a magyar pénzügyminiszter és jegybankelnök illetve november 19-én Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, részletezi a közösségi hitelhez kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételeket. Ezek között szerepel a költségvetési konszolidáció, előrelépés a költségvetési irányítás területén, a pénzügyi szektor szabályozásának és felügyeletének reformja, valamint további intézkedések a prudens, stabilitásra irányuló és fenntartható gazdaságpolitika érdekében.

Az Egyetértési Megállapodás és a Hitelmegállapodás aláírását követően az év vége előtt várható az első, 2 milliárd eurós részlet folyósítása. A szükséges tőkét a Bizottság veszi majd fel a pénzpiacokról, az Európai Közösség nevében.

2008. november 20.