This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Navigacijska pot

Zmagovalni motiv novega evrskega kovanca

Državljani in prebivalci EU so izbrali zmagovalni motiv novega priložnostnega evrskega kovanca, ki bo obeležil 10. obletnico ekonomske in monetarne unije ter nastanka evra.

Priložnostne kovance z izbranim motivom bodo z januarjem 2009 dale v obtok vse države članice območja evra.

Motiv ponazarja, da je evro sad tisočletne zgodovine trgovanja med ljudmi, ki sega od blagovne menjave v pradavnini (kar ponazarja namenoma preprosta risba) do ekonomske in monetarne unije.


Glasovanje o motivu


Za nov motiv evrskega kovanca so med 31. januarjem in 22. februarjem 2008 lahko glasovali vsi državljani in prebivalci Evropske unije. Udeleženci so lahko glasovali za enega od 5 motivov, ki so jih v predizboru izbrali direktorji evropskih kovnic. Od 141 675 udeležencev glasovanja jih je 41,48 % glasovalo za zmagovalni motiv.

>> rezultati

Zmagovalni motiv je delo Georgea Stamatopoulosa, oblikovalca pri Banki Grčije. Spominski kovanci z njegovim motivom bodo z začetkom januarja 2009 izdale vse države članice območja evra.

Nagrajencu iskreno čestitamo

Komplet vrednostnih evrokovancev za zbiratelje je že na poti k našemu nagrajencu


Prize

 

Priložnostni kovanci


To je že drugič, da bodo vse države članice območja evra izdale kovanec s skupnim motivom tudi na nacionalni strani. Prvič so to storile leta 2007 s priložnostnim kovancem za 2 evra ob 50. obletnici Rimske pogodbe.

Vrednost priložnostnih kovancev je vedno 2 evra, namenjeni pa so obtoku v celotnem območju evra, čeprav se zanje pogosto zelo zanimajo numizmatiki.