This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Cale de navigare

Modelul câştigător pentru noua monedă euro!

Cetăţenii şi rezidenţii UE au ales modelul câştigător pentru noua monedă  aniversară care va fi emisă pentru a sărbători zece ani de la crearea Uniunii Economice şi Monetare (UEM) şi a monedei euro.

Monedele aniversare cu acest model vor fi emise de toate statele membre din zona euro, începând cu ianuarie 2009.

Modelul simbolizează faptul că moneda euro reprezintă ultima etapă a unei lungi istorii a schimburilor comerciale dintre oameni, care a început cu trocul preistoric (evocat de aspectul intenţionat primitiv al desenului) şi s-a încheiat cu Uniunea Economică şi Monetară.

Votul pentru modelul monedei


Procesul de votare a fost deschis tuturor cetăţenilor şi rezidenţilor Uniunii Europene şi s-a desfăşurat în perioada 31 ianuarie-22 februarie 2008. Votanţii au avut posibilitatea să aleagă un model din cele cinci selecţionate anterior de către directorii monetăriilor europene. 141 675 de persoane au participat la vot. Modelul câştigător a primit 41,48% din voturi.

>> consultaţi rezultatele

Modelul câştigător a fost realizat de dl George Stamatopoulos, sculptor care lucrează pentru Banca Greciei. Începând din ianuarie 2009, toate ţările din zona euro vor pune în circulaţie monede aniversare cu noul design.

Felicitări câştigătorului!

Un set de monede euro de colecţie de mare valoare îi revine câştigătorului

PrizeMonede aniversare


Este pentru a doua oară când toate ţările din zona euro emit o monedă având un model comun şi pe faţa naţională. Primul eveniment de acest gen a avut ca obiect moneda aniversară de 2 euro, emisă pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma, în anul 2007.

Monedele aniversare au întotdeauna valoarea de 2 euro și sunt destinate circulației în întreaga zonă euro, deși deseori suscită interesul colecționarilor de monede.

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă 
  • Micşorare text 
  • Mărire text