This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Kruimelpad

Het winnende ontwerp voor de nieuwe euromunt!

EU-burgers hebben hun favoriete ontwerp gekozen voor de nieuwe euromunt die voor de tiende verjaardag van de economische en monetaire unie (EMU) en de euro zal worden geslagen.

Deze herdenkingsmunt zal vanaf januari 2009 in alle eurolanden in omloop worden gebracht.

Het ontwerp symboliseert dat de euro het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel, van de ruilhandel in de prehistorie – vandaar het opzettelijk primitieve karakter van het ontwerp – tot de economische en monetaire unie.


De stemming over het ontwerp


Iedereen die in de Europese Unie woont of een EU-nationaliteit heeft, kon tussen 31 januari en 22 februari 2008 zijn stem uitbrengen. Hij of zij kon kiezen uit vijf, door Europese muntdirecteurs voorgedragen ontwerpen. 141675 mensen hebben hun stem uitgebracht. Het winnende ontwerp heeft 41,48% van de stemmen gekregen.


>>  Bekijk de stand


Het winnende ontwerp is het werk van Georgios Stamatopoulos, een graveur van de Bank van Griekenland. Vanaf januari 2009 zullen gedenkmunten met dit ontwerp in alle landen van de eurozone in omloop worden gebracht.

Onze felicitaties aan de winnaar

Er werd een set euroverzamelmunten van hoge waarde verstuurd naar onze prijswinnaar

PrizeHerdenkingsmunten


Het is al de tweede keer dat alle eurolanden een euromunt uitgeven met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde. De eerste keer ging het om de 2 euro-herdenkingsmunt die ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome in 2007 is geslagen.

Herdenkingsmunten hebben altijd een nominale waarde van 2 euro. Zij worden in de hele eurozone als wettig betaalmiddel in omloop gebracht, maar kunnen vaak rekenen op veel belangstelling van muntenverzamelaars.

Extra tools

  • Printbare versie 
  • Tekst kleiner 
  • Tekst groter