This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Navigointipolku

Euron 10-vuotisjuhlaraha on valittu

Kaikki euroalueen maat laskevat vuoden 2009 alussa liikkeeseen ulkoasultaan yhtenäisen kahden euron juhlakolikon talous- ja rahaliitto EMUn perustamisen ja euron 10-vuotisjuhlan kunniaksi.

Yleisöäänestys uuden eurokolikon mallista on päättynyt. Äänestyksen voittanut kahden euron juhlakolikko otetaan käyttöön vuonna 2009 euron ja Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.


Voittaneessa kolikossa euro ja talous- ja rahaliitto kuvataan uusimpana vaiheena kaupankäynnin pitkässä historiassa, joka alkoi esihistoriallisesta vaihdantataloudesta. Tätä varhaisvaihetta symboloi kuvan primitiivinen piirrostyyli.

>> äänestystulokset 

Kolikon on suunnitellut Kreikan keskuspankin palveluksessa toimiva kuvanveistäjä George Stamatopoulos. Juhlakolikko lasketaan liikkeelle kaikissa euromaissa vuoden 2009 alussa.

Onnea palkintoarvonnan voittajalle!


Arvokkaan eurokolikoiden keräilysarjan voittajan kotipaikka.

PrizeKansalaiset valitsivat suosikkinsa


Juhlakolikkoäänestykseen voivat osallistua kaikki EU-kansalaiset ja unionin alueella asuvat 31.1.–22.2.2008. Ehdolla oli viisi kolikkovaihtoehtoa, jotka oli valittu euroalueen kansallisille rahapajoille järjestetyn kilpailun perusteella. Yleisöäänestyksessä annettiin 141675 ääntä, joista voittaja sai 41.48 prosenttia.

Toinen yhteinen juhlaraha


Euron kymmenvuotisjuhlaraha on vasta toinen eurokolikko, jossa on yhteinen kuva-aihe myös kansallisella puolella. Ensimmäinen yhteinen kahden euron juhlakolikko otettiin käyttöön Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2007.

Juhlarahat ovat aina kahden euron kolikoita. Niitä voidaan käyttää tavallisten kolikoiden tavoin koko euroalueella, vaikka ne ovat usein myös kiinnostavia keräilykohteita.

Lisätyökalut

  • Tulostusversio 
  • Pienennä tekstiä 
  • Suurenna tekstiä