This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Навигационна пътека

Печелившият дизайн за новата евромонета!

Гражданите на ЕС и пребиваващите в него избраха победител в конкурса за дизайн за новата възпоменателна евромонета, отбелязваща 10-та годишнина на Икономическия и паричен съюз (ИПС) и еврото.

От началото на 2009 г. възпоменателни монети с този дизайн ще бъдат емитирани от всички страни, членуващи в еврозоната.

Този проект е символ на еврото като последна стъпка в дългата история на търговията, като се започне от праисторическата размяна в натура– за нея напомня съзнателно примитивният дизайн – и се стигне до Икономическия и паричен съюз.


Гласуване за дизайн на монетата


То бе отворено за всички граждани на Европейския съюз или пребиваващи в него и се състоя от 31 януари до 22 февруари 2008 г. Гласуващите можеха да избират между пет варианта, подбрани предварително от директорите на европейски монетни дворове. 141 675  души участваха в гласуването. Спечелилият дизайн получи 41,48% от гласовете.

>> вижте резултатите 


Спечелилият дизайн бе създаден от г-н Георгиос Стоматопулос, който е скулптор в Гръцката централна банка. От януари 2009 г. възпоменателни монети с този дизайн ще бъдат емитирани във всички страни от еврозоната.

Поздравления за победителя


Крайният победител в Полша ще получи набор от колекционерски евро монети с висока стойност.


 

Prize

 

Възпоменателни монети


Това е вторият случай, когато всички страни от еврозоната емитират евромонети с еднакъв дизайн, включително и от „националната“ страна. Първият бе емитирането на възпоменателна монета от 2 евро по повод 50-та годишнина на Договора от Рим през 2007 г.

Възпоменателните монети винаги са с номинал 2 евро и се пускат в обращение в цялата еврозона, въпреки че колекционерите често проявяват силен интерес към тях.

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат 
  • Намаляване на шрифта 
  • Увеличаване на шрифта