This site has been archived on 27/01/17
27/01/17

Kruimelpad

10 jaar euromunten en -biljetten

31.03.2011 - Wedstrijd: ontwerp de jubileummunt

In januari 2012 is het 10 jaar geleden dat de euromunten en -biljetten in omloop zijn gebracht.

Om dit te vieren wordt in 2012 in alle eurolanden een speciale jubileumeuro in omloop gebracht met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde.

Momenteel gebruiken ruim 330 miljoen mensen in 17 EU-landen de euro. Een gemeenschappelijke munt vereenvoudigt veel, zoals reizen, handel en het vergelijken van prijzen. De kosten van het wisselen van geld en koersveranderingen zijn weggevallen. Maar het is ook belangrijker geworden verstandig economisch en financieel beleid te voeren

Meedoen aan de wedstrijd

Als u de nationaliteit heeft van een EU-land woont waar de euro gebruikt wordten eind 2011 minstens 12 jaar oud bent, kunt u via de website een ontwerp indienen. Het ontwerp moet te maken hebben met de euro en zijn voordelen.

De ontwerpen moeten worden ingediend met een elektronisch formulier dat u van de website kunt downloaden. Iedereen mag maar één ontwerp insturen. De wedstrijd loopt drie weken, en begint eind april 2011.

Als u wint krijgt u een waardevolle collectie euromunten, maar vooral de eer dat uw ontwerp door miljoenen handen zal gaan.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Een professionele jury maakt een eerste selectie uit alle inzendingen. Iedereen die in een EU-land woont waar de euro gebruikt wordt, mag daarna stemmen op zijn/haar favoriete ontwerp.

Dit kan online, gedurende drie weken in juni. De winnaar wordt op 30 juni bekendgemaakt.

De jubileummunt wordt begint 2012 in alle eurolanden in omloop gebracht.

Hou deze pagina in het oog.Wees erbij als de wedstrijd begint!

Extra tools

  • Printbare versie 
  • Tekst kleiner 
  • Tekst groter