Navigacijska pot

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

Generalni sekretariat Evropske komisije

Naloga generalnega sekretariata je omogočiti nemoteno in učinkovito delo Evropske komisije. Generalni sekretariat podpira Komisijo kot celoto in kolegij 28 komisarjev posebej ter tako pripomore, da Evropska unija izpolni svoje obljube.

V tako pestri organizaciji, kot je Komisija, ima generalni sekretariat posebno vlogo. Skrbi za splošno usklajenost dela Komisije: pri pripravi novih politik in pri razpravah o njih v drugih institucijah EU.

Delo generalnega sekretariata obsega več nalog, denimo podpora tekočemu delovanju Komisije, zagotavljanje pravilne uporabe prava EU, pomoč službam Komisije pri stikih s civilno družbo English (en) ter podpora predsedniku Komisije pri vodenju pomembnih politik, kot so partnerstvo za rast in delovna mesta, trajnostni razvoj in razprava o prihodnosti Evrope.

Generalni sekretariat je eden od 40 generalnih direktoratov (GD) in služb Evropske komisije. Ima približno 600 zaposlenih in je neposredno odgovoren predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju. Sedež ima v glavni stavbi Evropske komisije Berlaymont v Bruslju.

Informacije o sestankih visokih uradnikov