Deze website is gearchiveerd sinds 27/01/2012
27/01/2012
Print versionDecrease textIncrease text
ONTHOUD DEZE DATUM!

Opwarmen voor het burgerinitiatief:
een conferentie met als gastheer Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Commissie
26 januari 2012
Europese Commissie, Karel-de-Grotegebouw, Brussel

Voorlopig programma pdf - 649 KB [649 KB] English (en) français (fr)

Iedereen kan zich kosteloos inschrijven voor deze
conferentie, zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Facebookpagina van de conferentie

De conferentie is live te volgen.
Beschikbare talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, gebarentaal
De video-opnames van de conferentie zijn verkrijgbaar vanaf 26 januari 2012.


NIEUWS
  • Deze site wordt vanaf 27 januari 2012 niet meer bijgewerkt. Ga vanaf die dag naar onze nieuwe website voor het burgerinitiatief, waarop u ook het register van Europese burgerinitiatieven vindt.
  • De door de Europese Commissie ontwikkelde software voor het online inzamelen van handtekeningen is nu beschikbaar.
  • De Commissie heeft onlangs een uitvoerige en gebruiksvriendelijke Gids voor het Europees burgerinitiatief pdf - 997 KB [997 KB] English (en) gepubliceerd.
    Deze gids is vanaf eind januari 2012 beschikbaar in alle officiele EU-talen.
    Een deel van de links in de gids werkt pas vanaf de presentatie van de website voor het Europees burgerinitiatief van de Europese Commissie op 26 januari.
  • De Europese Commissie heeft op 17 november 2011 de technische specificaties voor online-inzamelingssystemen vastgesteld.

HET EUROPEES BURGERINITIATIEF

Het Verdrag van Lissabon zorgt voor een nieuwe vorm van inspraak in het Europees beleid, namelijk het Europees burgerinitiatief. Het Europees Parlement en de Raad hebben op voorstel van de Commissie een verordening goedgekeurd met de regels en procedure voor dit nieuwe instrument (Verordening van 16 februari 2011 over het burgerinitiatief).

Met een burgerinitiatief kunnen één miljoen burgers uit ten minste een kwart van de EU-landen de Europese Commissie verzoeken om een wetgevingsvoorstel in te dienen, voor zover zij daartoe bevoegd is. De organisatoren, minstens 7 EU-burgers uit 7 verschillende EU-landen, krijgen een jaar de tijd om de nodige steunbetuigingen te verzamelen. Het aantal steunbetuigingen moet officieel worden vastgesteld door de bevoegde instanties van de EU-landen. De Commissie moet het initiatief daarna binnen 3 maanden onderzoeken en beslissen op welke manier zij er gevolg aan zal geven.

Vanaf 1 april 2012 kunnen burgerinitiatieven worden georganiseerd.