Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Online csevegéssel egybekötött többnyelvű webes közvetítés

A virtuális konferenciák egyszerre gyakran több különböző médiaeszközt is hasznosítanak. A Tolmácsolási Főigazgatóság rendszerint a következő technológiákat használja egyidejűleg :

  • A „webes közvetítés" (webcasting) révén a konferenciákon zajló eseményeket az érdeklődők távoli helyszíneken is követhetik mindazokon a nyelveken, melyekre az ülésteremben helyet foglaló szinkrontolmácsok nyelvi közvetítést biztosítanak;


  • Az interaktív online „csevegés” során a távoli helyszíneken tartózkodó érdeklődők is bekapcsolódhatnak a beszélgetésbe. Kérdéseiket és megjegyzéseiket anyanyelvükön fogalmazhatják meg. Ha a válasz általános érdeklődésre tarthat számot, a kérdést a vitafórum keretében napirendre tűzik; a „kérdések és válaszok" elnevezésű ülésszakasz során a kérdéseket a konferenciateremben felolvassák (és lefordítják), a válaszokat pedig a valós idejű közvetítés révén a távoli résztvevők azonnal meghallgathatják. Ha nem közérdekű kérdésről van szó, illetve ha a feltett kérdés szűk területet érintő szakkérdés, azt szakértőkből álló csoport válaszolja meg (írásban) közvetlenül a csevegővonalon.

Virtuális konferenciák

Példa arra, hogyan zajlik le egy virtuális konferencia

Az Európai Bizottság „tárgyalási napot" szervez egy felhívás révén meghirdetett közbeszerzési eljárás esetleges résztvevői számára.

A részvétellel kapcsolatos információkról az érdeklődők valós idejű közvetítés útján értesülnek. Az Európai Bizottság brüsszeli munkatársai a szükséges tudnivalókat diavetítés formájában ismertetik. Az ajánlattevők, akik a valós idejű közvetítésnek köszönhetően a tájékoztatót hazájukban követik nyomon saját számítógépük internetkapcsolatán keresztül, kérdéseket tehetnek fel a csevegővonalon. A webes közvetítés révén a bizottsági tisztviselők által adott válaszok (az esetleges tolmácsolást követően) néhány percen belül megérkeznek az ajánlattevőkhöz.

Újabb példa a virtuális konferenciára: tudományos konferencia

Az Európai Bizottság konferenciát szervez egy Brüsszelben vagy másik európai városban található konferenciaközpontban. A terem 400 férőhellyel rendelkezik, de jóval többen szeretnék az előadások valamelyikét vagy mindegyikét meghallgatni, s az előadókhoz kérdéseket intézni.

Azok a résztvevők, akik nem férnek be az előadóterembe, vagy nem tudnak a konferencia helyszínére utazni, az eseményt elejétől a végéig nyomon követhetik, és a kivetített diákat megtekinthetik; a valós idejű közvetítésnek köszönhetően ugyanolyan részeseivé válnak az eseménynek, mint azok, akik a teremben ülnek. Az elhangzottakat azokon a nyelveken hallgathatják, melyekre a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A „virtuális résztvevők" nyomon követhetik a csevegés során elmondottakat, és a csevegővonalon maguk is kérdéseket tehetnek fel. Kérdéseiket az Európai Bizottság munkatársai válaszolják meg írásban, vagy – ha a válasz általános érdeklődésre tarthat számot – szóban, a „kérdések és válaszok" ülésszakasz valós idejű közvetítése során.

Virtual conferences

 

 

Hogyan vehetek részt?

A virtuális konferencián úgy vehet részt, ha bekapcsolódik:

  • a valós idejű közvetítésbe és
  • a csevegésbe.

 

A szükséges hivatkozások rendszerint a csevegések bejelentésére szolgáló weboldalon találhatók meg. Néhány konferencia esetében a részvétel korlátozott. Ilyenkor a hivatkozásokat a szervezők e-mailben küldik ki, vagy jelszóhoz kötik a hozzáférést a valós idejű közvetítést biztosító weblaphoz.

Ha érdekli, hogyan lehet e technológiát alkalmazni, tekintse meg példaképpen a ManagEnergy kezdeményezés keretében hasznosított virtuális alkalmazásokexternal link ismertetését. Ezeket az alkalmazásokat az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatósága a Tolmácsolási Főigazgatósággal közösen fejlesztette ki.

Kérdéseire részletes tájékoztatást adunk írásban. E-mail címünk a következő scic-newtech@ec.europa.euexternal link