Navigacijska pot

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Videokonferenca in takojšnje sporočanje

Zaenkrat standardi videokonferenc (tj. ITU-T H.320, ki se uporablja z ISDN povezavo, ali H.323 na omrežjih IP) ne izpolnjujejo tehničnih zahtev za simultano tolmačenje, kot so določene v standardu ISO-2603external link in v kodeksu uporabe novih tehnologijexternal link, ki ga uporabljajo različni poklicni konferenčni tolmači

Standardne zmogljivosti za videokonference imajo omejeno kakovost slike in omejene zvočne pasovne širine, zato simultano tolmačenje ne more biti zagotovljeno za govor z oddaljenih lokacij (tj. kadar tolmači niso fizično prisotni). Nekatera videokonferenčna orodja nove generacije, ki temeljijo na standardih za video (H.264) in avdio (AAC-LD), so znatno izboljšala splošno kakovost, vendar pa ta še vedno ostaja pod zahtevano ravnijo.

GD za tolmačenje lahko zagotovi tolmačenje za interaktivno videokonferenco. Za to potrebuje kakovostno opremo, „primerno za oddajanje“, in ustrezne komunikacijske povezave (satelitski ali zemeljski sistemi v omrežjih IP, ki jamči „kakovost storitve“ ).

Spletni sestanek

Vendar pa lahko v nekaterih primerih, ko so na voljo samo standardni prostori in so udeleženci z oddaljenih lokacij večinoma pasivni (tj. spremljajo sestanek in le občasno postavljajo vprašanja ali komentirajo), neko vrsto interaktivnosti zagotovijo programi za „takojšnje sporočanje“. Prispevki z oddaljenih lokacij se pošljejo kot pisna sporočila po internetu na računalnik, ki je v istem prostoru kot tolmači. V sejni sobi se vprašanja, ki se pojavijo na glavnem računalniškem zaslonu, preberejo in tolmačijo. Na tak način se lahko zagotovi simultano tolmačenje za oddaljene lokacije (če so na voljo potrebni avdio kanali na daljavo).

Med številnimi orodji za takojšnje sporočanje so najboljši programi za „klepet“. Običajni programi za elektronsko pošto niso primerni zaradi zamud, ki jih povzročajo mehanizmi poštnih strežnikov za shranjevanje in posredovanje. Nekatere oblike sistemov takojšnjega sporočanja, kot so tiste, skladne s T.120, prav tako zagotavljajo dodatne lastnosti, kot so souporaba programov ter elektronska bela tabla in prenos datotek.

Podrobnejše informacije so na voljo na scic-newtech@ec.europa.euexternal link