Cale de navigare

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Videoconferinta combinata cu mesagerie instantanee

În acest moment, normele privind videoconferintele (mai precis norma ITU-T H.320 utilizata pentru liniile ISDN si norma H.323 pentru retelele IP) nu satisfac înca exigentele tehnice ale interpretarii simultane, stabilite prin norma ISO-2603external link precum si în Codul noilor tehnologiiexternal link adoptat de un numar mare de interpreti de conferinta profesionisti.

Calitatea imaginii si sunetului asigurate cu ajutorul echipamentelor traditionale de videoconferinta este limitata de largimea de banda, aceasta fiind si cauza din care nu se poate asigura interpretare simultana pentru interventiile orale la distanta (adica atunci când interpretii nu sunt prezenti fizic în sala). Unele echipamente de videoconferinta de ultima generatie, care respecta normele video (H.264) si audio (AAC-LD) asigura în general o calitate mult îmbunatatita, însa ramân în mare masura sub nivelul necesar. .

DG Interpretare poate asigura interpretarea pentru o videoconferinta interactiva daca aceasta dispune de echipamente de difuzare de calitate profesionala si de o linie de comunicatie corespunzatoare (prin satelit sau prin difuzare terestra prin protocolul IP, cu garantarea calitatii serviciilor).

Reuniuni pe Internet

În unele cazuri însa, când nu este posibila decât utilizarea unor instalatii traditionale, iar participantii aflati la distanta ramân pasivi în cea mai mare a timpului (cu alte cuvinte, urmaresc lucrarile conferintei si nu doresc sa puna întrebari sau sa faca observatii decât ocazional), se poate apela la un program de "mesagerie instantanee" care asigura un anumit nivel de interactivitate. Interventiile la distanta sunt transmise sub forma mesajelor scrise prin Internet la un post de lucru instalat în locul unde se afla interpretii. Întrebarile care apar pe ecranul calculatorului principal sunt citite cu voce tare si sunt interpretate în sala de conferinta. În acest mod, interpretarea simultana poate fi transmisa la distanta (cu conditia ca în locatiile respective sa fie disponibile canalele audio necesare). .

Dintre diferitele programe de mesagerie instantanee, programele de chat constituie solutia optima. Softurile care se folosesc în mod obisnuit pentru e-mail nu se pot folosi în acest context din cauza întârzierilor inerente pe care le genereaza operatiunile de stocare si transmitere efectuate de serverele de mail. Unele sisteme de mesagerie instantanee, cum ar fi cele compatibile cu norma T.120, ofera si functii suplimentare, cum ar fi folosirea în comun a aplicatiilor, utilizarea unui whiteboard si transferul de fisiere.

Pentru informatii suplimentare pe aceasta tema, puteti scrie la adresa scic-newtech@ec.europa.euexternal link