Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Azonnali üzenetküldéssel egybekötött videokonferencia

Jelenleg a videokonferenciákra vonatkozó szabványok (azaz ISDN-vonalak esetében az ITU-T H.320, IP-hálózatok esetében pedig a H.323 szabvány) még nem felelnek meg a szinkrontolmácsolás technikai követelményeinek, amelyeket az ISO-2603external link szabványon kívül a konferenciatolmácsok széles körében elfogadott Új technológiákkal kapcsolatos szabályzatexternal link is rögzít

A hagyományos videokonferencia-berendezések esetében a képminőség csak bizonyos határok között biztosítható, a hangközvetítés sávszélessége pedig korlátozott. Ezért nincs mód szinkrontolmácsolásra azon hozzászólások esetében, melyek távoli helyszíneken hangzanak el (ahol tolmácsok nincsenek fizikailag jelen). A H.264 videoszabványra és az AAC-LD audioszabványra épülő néhány új generációs videokonferencia-berendezés látványosan javítja a közvetítés általános minőségét, ez azonban még így is messze elmarad a kívánatostól.

A Tolmácsolási Főigazgatóság akkor tud interaktív videokonferenciákhoz tolmácsolást biztosítani, ha a használt eszközök hangátviteli minősége műsorszórásra alkalmas, illetve amennyiben megfelelő (garantált minőségű műholdas vagy IP-alapú, földi műsorszóró) kommunikációs vonalak állnak rendelkezésre.

Online ülés

Azokban az esetekben azonban, amikor csak hagyományos berendezések állnak rendelkezésre, és az ülés távoli résztvevői többnyire passzívak (azaz követik az eseményeket, és csak alkalomszerűen kívánnak kérdést feltenni vagy az elhangzottakhoz megjegyzést fűzni), bizonyos fokú interaktivitást biztosíthatnak az „azonnali üzenetküldés" szoftvereszközei. A távoli helyszínekről a hozzászólásokat írásban lehet az interneten megküldeni arra a munkaállomásra, ahol a tolmácsok dolgoznak. Az ülésteremben a központi számítógép képernyőjén megjelenő kérdéseket felolvassák, a tolmácsok pedig a megadott nyelvekre lefordítják. Ezáltal szinkrontolmácsolás biztosítható a távoli helyszíneken részt vevő érdeklődők számára (feltéve, hogy elérhetők számukra a szükséges audiocsatornák).

Számos azonnali üzenetküldést biztosító eszköz létezik, ezek közül a legjobbak azok, melyek támogatják a csevegést. A hagyományos levelezőprogramok nem felelnek meg ennek a célnak, mert késedelmet eredményez a levélkiszolgáló azon jellemzője, hogy a leveleket nem küldi valós időben, hanem csak tárolást követően továbbítja. Egyes azonnali üzenetküldő rendszerek – pl. a T.120 szabvánnyal kompatibilis rendszerek – esetében alkalmazásmegosztásra, interaktív tábla (white board) használatára, illetve fájlátvitelre is lehetőség nyílik.

Kérdéseire részletes tájékoztatást adunk írásban. E-mail címünk a következő scic-newtech@ec.europa.euexternal link