Навигационна пътека

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Видеоконференция в комбинация с инстант месиджинг

До този момент стандартите за видеоконференции (т.е. ITU-T H.320 използвано с ISDN линии или H.323 в IP мрежи) не отговарят на техническите изисквания за симултанен превод по стандарта ISO-2603external link и в Кодекса за нови технологииexternal link, приет от много професионални конферентни преводачи.

Съществуващите уредби за видеоконференции имат ограничения за качеството на образа и ширината на вълните на звука, затова не може да се осигури устен превод за включвания от отдалечени места (т.е. когато преводачите не присъстват в залата). Някои видеоконферентни уредби от ново поколение, базирани на видео стандарт (H.264) и аудио стандарт (AAC-LD) значително подобряват общото качество, но то си остава далеч под желаното ниво.

ГД "Устен превод" може да осигури превод за интерактивни видеоконференции, когато има оборудване, осигуряващо качество на телевизионно предаване и подходящи линии за комуникация (сателит или broadcast IP terrestrial с "Quality of Service").

Среща по Интернет

В някои случаи обаче, когато има само конвенционални възможности и участниците в отдалечени места са пасивни през повечето време (т.е. следят хода на конференцията и искат само понякога да зададат въпрос или да направят коментар), софтуер за "инстант месиджинг" може да осигури някаква форма на интерактивност. Въпросите от отдалечените места се изпращат като писмени съобщения по Интернет до компютър, където са преводачите. В заседателната зала въпросите се появяват на основния екран, изчитат се и се превеждат. По този начин се осигурява симултанен превод за отдалечени места (когато има нужните за дистанционна работа аудио канали).

Сред няколкото инструмента за инстант месиджинг най-добър е т.нар. "чат". Нормалният софтуер за имейл не може да се използва поради забавянето от механизмите за съхранение и препращане на мейл сървъра. Някои варианти на системи за инстант месиджинг като например съвместимите с Т.120 предлагат и допълнителни характеристики като application sharing, white board и file transfer.

За повече информация можете да пишете на scic-newtech@ec.europa.euexternal link