Navigacijska pot

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Smernice za govornike pri spletnem prenosu

Tehnologije pretakanja multimedije po spletu oziroma spletni prenos (t.i. webcasting) omogočajo posameznikom sodelovanje na konferencah prek interneta od koder koli (iz pisarne ali od doma). Združevanje digitalne avdiovizualne tehnologije z grafičnimi predstavitvami (npr. PowerPoint) v predavalnici in spletnega klepeta (IRC) oddaljenim udeležencem ponuja nepozabno izkušnjo in jim omogoča sodelovanje.

Spletne konference

Primer govora na internetu

Preberite si te splošne smernice za govornike ki pri spletnem prenosu uporabljajo grafične predstavitve. Nekateri od nasvetov morda zaradi posebne tehnologije niso primerni za vsako konferenco.

Priprava predstavitve

Pri pripravi grafične predstavitve za konferenco, ki se prenaša po spletu, upoštevajte naslednja navodila:

1. Diapozitivi so na spletu ponavadi prikazani v formatu približno 320 x 240 pik. To pomeni, da en diapozitiv predstavlja približno 1/9 celotne površine 17-palčnega zaslona z ločljivostjo 1024 x 768 pik. Prepričajte se, da je tudi najmanjšo velikost črk iz vaše predstavitve pri tej ločljivosti mogoče prebrati.

2. Tudi če nameravate uporabiti PowerPoint (ali podoben program), pripravite vsaj en napovedni diapozitiv v elektronski obliki, ki bo med vašo predstavitvijo ostal na spletu. Diapozitiv mora vsebovati:

 • ime govornika,
 • naziv organizacije,
 • naslov govora
 • ter dan in uro konference.

3. Uporabljajte navadne pisave, kot so Arial, Helvetica, Times itd. in se prepričajte, da so vse slike vdelane v datoteko (in niso samo povezave na datoteko na vašem trdem disku), sicer ne bodo pravilno prikazane. Če imate kakšne posebne zahteve, na primer da morate uporabiti kakšno nenavadno pisavo, se povežite z organizatorjem in preverite izvedljivost vaših želja.

4. Predstavitev, ki jo pošljete organizatorjem, poimenujte z vašim priimkom. Če pošiljate več kot eno datoteko, jih ustrezno oštevilčite (npr. „novak.ppt“ ali „novak1.ppt, novak2.ppt“)

Grafične predstavitve na spletu so lahko različne. Najpogostejše so :

1. Diapozitivi se oddajajo s počasno menjave slike neposredno z računalnika, ki ga uporabljate za vašo predstavitev. Ta tehnologija vam omogoča, da do zadnjega dne vnašate spremembe in vključite posebne vizualne učinke (vendar pa se zvoki iz predstavitve ne prenašajo po spletu).

2. Iz predstavitve v PowerPoint ali podobnem programu so vnaprej pripravljene statične datatoteke v obliki JPEG ali GIF. To je najpogosteje uporabljana metoda: porabi manj pasovne širine in zagotavlja boljšo kakovost slike. Upoštevajte naslednja navodila:

a) ne uporabljajte animacij ali zvočnih učinkov;

b) za postopno prikazovanje objektov uporabite različne diapozitve;

c) lahko uporabite preproste učinke prehoda med diapozitivi, vendar jih bodo videli samo udeleženci v konferenčni dvorani;

d) morda vas bomo zaprosili za pretvorbo diapozitivov v obliko JPEG ali GIF, v velikosti 320 x 240 pik (ponavadi sicer za to pretvorbo poskrbi organizator): na meniju „Datoteka/File“ v programu PowerPoint, izberite „Shrani kot/Save as“ in v novem okencu obliko jpeg (nekatere različice programa PowerPoint vam omogočajo določiti tudi dimenzije diapozitiva): program nato ustvari mapo z vsemi diapozitivi, ki jih poimenuje „Diapozitiv1“ ... „DiapozitivXX“.

Kako so diapozitivi ponavadi prikazani

Naslednji primeri so s prejšnjih konferenc.

Diapozitiv

 • Pisava za naslov: Times New Roman 36pt
 • Pisava za besedilo: Times New Roman 20pt
 • Opomba: ta diapozitiv bo na zaslonu, nastavljenem na ločljivost 1024 x 768, in celo v konferenčni dvorani težko prebrati

 • Pisava za naslov: Arial 44pt
 • Pisava za besedilo: Arial 24pt
 • Opomba: dovolj berljivo za branje na internetu..

Predstavitev

Pomislite na tolmače...

Če je za vaš govor organizirano simultano tolmačenje, sledite navodilom iz splošnih nasvetov za govornike.

Pravočasno oddajte elektronsko različico svoje predstavitve. Organizatorju konference pošljite tudi vse gradivo, ki ga nameravate med govorom prebrati. To gradivo bo poslano:

 • GD za tolmačenje (tolmači morajo vnaprej poznati temo, da bodo med vašim govorom lahko bolje opravili svoje delo);
 • izvajalcu pretoka prek interneta/intraneta;;
 • na osebni računalnik v konferenčni dvorani, kjer boste opravili svojo predstavitev.

Kako se postaviti

Za boljši spletni prenos upoštevajte naslednja enostavna navodila :

 • Vedno glejte v občinstvo in se ne gibajte preveč: snemajo vas in vsak preveč izrazit gib znatno zmanjša kakovost slike (več pik za prenos po internetu, morebitna izguba okvirjev);
 • Vsak diapozitiv pokažite vsaj za nekaj minut: navzoči in tisti bolj oddaljeni morajo imeti dovolj časa, da preberejo besedilo in vas hkrati poslušajo (razen, če želite pokazati samo fotografijo);
 • Tudi če je zagotovljeno simultano tolmačenje, vaši diapozitivi ne bodo prevedeni, zato jih oblikujte v ustreznem jeziku.
 • Izogibajte se oblačilom svetle ali bele barve: zaradi njih kamera premalo osvetli sliko.
 • Izberite enobarvna oblačila: vzorci ali črte lahko povzročijo nezaželene vizualne učinke.