Cale de navigare

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Sugestii pentru oratorii care participa la webcasting

Tehnologiile de streaming multimedia sau de webcasting fac posibila urmarirea unor conferinte pe Internet din orice loc (din birou sau de acasa). Prin combinarea unor materiale audio si video digitale si a unor prezentari de tipul PowerPoint în sala de conferinte cu chat-ul pe Internet (IRC) participantii aflati la distanta pot beneficia de o experienta de neuitat, având si posibilitatea de a reactiona la cele urmarite.

Conferintele pe Internet

Un exemplu de interventie asa cum apare pe Internet

Cititi urmatoarele sugestii generale pentru oratorii care folosesc prezentari în PowerPoint în webcasting; unele dintre aceste sugestii nu se aplica la toate evenimentele din cauza mijloacelor tehnologice folosite.

Pregatirea slide-urilor

Urmati cu atentie aceste sugestii la pregatirea unei prezentari de slide-uri pentru o conferinta difuzata pe web:

1. De regula, slide-urile sunt difuzate pe Internet la dimensiunea de aproximativ 320 x 240 pixeli. Cu alte cuvinte, slide-ul va ocupa aproximativ 1/9 din suprafata totala a unui monitor de 17 toli cu o rezolutie de 1024 x 768 pixeli. Verificati daca si cele mai mici fonturi pe care le folositi sunt lizibile la aceasta rezolutie si faceti modificarile necesare.

2. Chiar daca urmeaza sa utilizati o prezentare în PowerPoint (sau un program similar), pregatiti cel putin o pagina introductiva în format electronic care va ramâne online pe tot parcursul prezentarii. Aceasta pagina trebuie sa cuprinda:

 • numele oratorului,
 • denumirea organizatiei,
 • titlul interventiei
 • data si ora prezentarii.

3. Folositi fonturi obisnuite, cum ar fi Arial, Helvetica, Times etc. si verificati daca toate imaginile sunt încorporate în fisier (si nu sunt doar link-uri care trimit la un fisier de pe hard), pentru ca acestea sa se poata afisa cum trebuie. Daca aveti cerinte mai deosebite, de exemplu daca este absolut necesar sa folositi niste fonturi mai neobisnuite, luati legatura cu organizatorii pentru a verifica daca exista posibilitatea de a le vizualiza.

4. Salvati fisierul pe care îl predati organizatorilor conferintei cu numele dvs. de familie; daca aveti mai multe fisiere, numerotati-le în mod corespunzator (de ex. "popescu.ppt" sau "popescu1.ppt, popescu2.ppt")

Prezentarile de slide-uri pe Internet se pot face în mai multe moduri. Cele mai frecvent întâlnite sunt urmatoarele:

1. Slide-urile sunt transmise direct succesiv în timp real direct din calculatorul folosit pentru prezentare. Aceasta tehnologie va permite sa efectuati modificari pâna în ultima clipa si sa utilizati efecte vizuale mai deosebite (sunetele care însotesc prezentarea nu se transmit însa pe Internet).

2. Se creeaza în prealabil fisiere statice JPEG sau GIF pe baza unei prezentari în PowerPoint (sau într-un program similar). Aceasta este tehnica folosita în mod curent: consuma mai putina largime de banda si asigura o mai buna calitate a imaginii. Este important sa respectati urmatoarele reguli:

a) nu utilizati efecte animate sau sunete;

b) realizati mai multe slide-uri separate pentru obiectele pe care doriti sa le afisati progresiv; ;

c) puteti folosi efecte de tranzitie simple de la un slide la altul, însa acestea nu vor fi vizibile decât pentru persoanele prezente în sala de conferinta;

d) vi se va cere poate sa convertiti slide-urile în fisiere în format JPEG sau GIF, cu dimensiunea de 320 x 240 pixeli (de regula conversia este efectuata de organizatori): din meniul Fisier din PowerPoint, alegeti "Salvare ca" iar apoi formatul JPEG (unele versiuni de PowerPoint permit si alegerea dimensiunilor slide-ului): astfel se creeaza un fisier care cuprinde toate slide-urile, denumit "Slide1",.."SlideXX" etc..

Cum apar slide-urile de obicei pe ecran

Urmatoarele exemple sunt preluate din evenimente organizate în trecut.

Slide-ul

 • Fontul folosit pentru titlu: Times New Roman 36pt
 • Fontul folosit pentru text: Times New Roman 20pt
 • Observatie: acest slide va fi greu de citit pe un ecran cu rezolutia de 1024 x 768 pixeli (si chiar si de participantii din sala)

 • Fontul folosit pentru titlu: Arial 44pt
 • Fontul folosit pentru text: Arial 24pt
 • Observatie: slide-ul este destul de clar pentru a se vedea pe Internet.

Prezentarea discursului

Gânditi-va la interpreti...

Daca discursul dvs. urmeaza sa fie interpretat simultan, urmati recomandarile formulate încadrul sugestiilor generale pentru oratori.

Nu uitati sa trimiteti organizatorilor din timp prezentarea în format electronic.. Trimiteti organizatorilor si toate celelalte materiale pe care le veti citi în timpul interventiei. Aceste materiale vor fi transmise:

 • Directia Generala Interpretare (interpretii trebuie sa cunoasca subiectul în prealabil pentru a putea interpreta cât mai bine discursul dvs.);
 • Furnizorului transmisiei de tip webstreaming pe Internet/intranet;
 • La calculatorul din sala de conferinte unde veti prezenta discursul.

Atitudinea pe care trebuie s-o adoptati în timpul discursului

Pentru ca webcasting-ul sa se poata desfasura în conditii bune, este bine sa urmati urmatoarele sugestii simple: :

 • Priviti întotdeauna spre public si nu va miscati prea mult:sunteti filmat; daca va miscati prea mult, acest lucru poate afecta foarte mult calitatea imaginii (pentru ca se transmite un numar mai mare de pixeli pe unitatea de timp, este afectata fluiditatea imaginii);
 • Lasati fiecare slide pe ecran timp de cel putin câteva minute: participantii din sala sau cei virtuali trebuie sa aiba timp sa citeasca textul si sa va asculte în acelasi timp (în afara de cazul în care nu vreti decât sa aratati scurt o imagine);
 • Chiar daca se asigura interpretare simultana, slide-urile nu vor fi traduse, , deci alegeti limba potrivita în care sa le redactati.
 • Evitati îmbracamintea alba sau de culoare deschisa: din cauza culorilor deschise, camera are tendinta de a sub-expune imaginea.
 • Purtati îmbracaminte în culori uni: materialele cu diferite modele sau cu dungi pot provoca efecte vizuale neplacute.