Kruimelpad

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Richtsnoeren voor sprekers bij webcasts

Dankzij de technologie voor streaming media of webcasting kunnen belangstellenden via internet conferenties vanaf elke willekeurige locatie (kantoor, thuis, enz.) op afstand volgen. Door beelden en geluid van de conferentie in digitale vorm te combineren met de slides (bijv. PowerPoint) die in de zaal worden getoond, en met een internetchat (IRC), is een conferentie ook voor deelnemers op afstand goed te volgen en kunnen zij zelfs reageren.

Conferenties via internet

Zo kan een presentatie er op internet uitzien

Hieronder volgen enkele algemene richtsnoeren voor sprekers die slides gebruiken tijdens webcasts. Sommige suggesties zijn alleen van toepassing op evenementen waarbij bepaalde technologieën worden gebruikt.

De slides

Als u een presentatie met slides voorbereidt voor een conferentie die ook gewebcast wordt, houd dan rekening met het volgende:

1. Slides worden op internet gewoonlijk afgebeeld op een formaat van ongeveer 320 x 240 pixels. Dit betekent dat de slide ongeveer 1/9 inneemt van de totale oppervlakte van een 17"-beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels. Zorg er dus voor dat ook de kleinste letters op uw slide op dit formaat leesbaar zijn.

2. Zelfs als u PowerPoint (of een vergelijkbaar programma) gebruikt, moet u ten minste één slide met algemene informatie in elektronisch formaat opstellen die gedurende uw presentatie in beeld kan blijven. Deze slide moet het volgende bevatten:

 • naam van de spreker,
 • naam van de organisatie,
 • titel van de toespraak,
 • datum en tijdstip van de conferentie.

3. Gebruik gangbare fonts zoals Arial, Helvetica, Times enz., en zorg ervoor dat alle afbeeldingen in hun geheel in het bestand zelf worden ingebed en dus niet gewoon als een link naar een bestand op uw harde schijf, omdat de afbeeldingen anders wellicht niet correct op het scherm verschijnen. Als u bijzondere wensen heeft, bijvoorbeeld omdat u absoluut ongebruikelijke fonts nodig heeft, neem dan contact op met de organisator om te controleren of aan uw wensen kan worden voldaan.

4. Gebruik uw achternaam als titel voor het bestand met de presentatie dat u de organisator van de conferentie aanlevert. Als u meer dan één bestand gebruikt, nummer de bestanden dan op een logische manier (bijv. "jansen.ppt" of "jansen1.ppt, jansen2.ppt")

Presentaties met slides kunnen op internet op verschillende manieren in beeld worden gebracht. De meest gebruikelijke zijn :

1. De slides worden met een beperkt aantal beelden per seconde rechtstreeks gestreamd vanaf de computer die u voor de presentatie gebruikt. Bij deze techniek kunt u uw slides ook vlak vóór de vergadering nog wijzigen en er bovendien aardige visuele effecten aan toevoegen (geluidseffecten zijn echter via internet niet te horen).

2. Er worden statische JPEG- of GIF-bestanden in beeld gebracht die van tevoren op basis van een PowerPointpresentatie (of een presentatie gemaakt met een vergelijkbaar programma) zijn aangemaakt. Deze techniek wordt het meest gebruikt: er is minder bandbreedte voor nodig en de beeldkwaliteit is beter. Houdt u zich wel aan de volgende regels:

a) Gebruik geen animaties of geluid;

b) Als u bepaalde voorwerpen geleidelijk wil laten verschijnen, gebruik dan verschillende opeenvolgende slides;

c) Eenvoudige effecten om naar een volgende slide over te gaan, zijn wel mogelijk, maar alleen degenen die in de conferentieruimte zelf aanwezig zijn, kunnen deze effecten zien;

d) In sommige gevallen zal de organisator u vragen de slides te converteren in JPEG- of GIF-formaat, 320 x 240 pixels (al zal de organisator hier normaliter zelf voor zorgen). U klikt daarvoor in het "File"-menu van PowerPoint op "Save as" en kiest vervolgens het JPEG-formaat (in sommige versies van PowerPoint kunt u ook de grootte van de slide kiezen): als u dit doet, wordt een folder met alle slides, genaamd "Slide1", “ Slide2” t/m "SlideXX" aangemaakt.

Hoe komen de slides in beeld

De volgende voorbeelden zijn afkomstig van voorgaande evenementen.

slide

 • Voor de titel gebruikt font: Times New Roman 36pt
 • Voor de tekst gebruikt font: Times New Roman 20pt
 • Opmerking: Deze slide is op een scherm met een resolutie van 1024 x 768 (en zelfs in de conferentieruimte) moeilijk leesbaar

 • Voor de titel gebruikt font: Arial 44pt
 • Voor de tekst gebruikt font: Arial 24pt
 • Opmerking: Deze slide is goed leesbaar, ook via internet.

Presentaties

Houd rekening met de tolken...

Als uw toespraak simultaan getolkt wordt, houdt u zich dan aan dealgemene tips voor sprekers.

Vergeet niet om tijdig een elektronische versie van uw presentatie in te dienen. Stuur ook de volledige tekst van uw toespraak naar de organisator van de conferentie. Dit materiaal zal worden doorgezonden aan:

 • de tolkendienst (de tolken moeten zich van tevoren met het onderwerp vertrouwd kunnen maken om tijdens uw toespraak beter te kunnen werken);
 • de provider van de streaming video op internet/intranet;
 • de PC in de conferentieruimte waar u uw presentatie zult houden.

Pas uw manier van presenteren aan

Als u de volgende eenvoudige suggesties volgt, zal de webcast beter verlopen :

 • Kijk altijd naar het publiek en loop niet rond: u wordt gefilmd. Als u teveel beweegt gaat de kwaliteit van het beeld dramatisch achteruit (er moeten meer gegevens via internet worden verzonden en er kunnen frames verloren gaan);
 • Laat iedere slide minstens enkele minuten zien: iedereen die de conferentie volgt, zowel in de zaal als via het net, moet de tijd krijgen om de boodschap te lezen en tegelijkertijd te luisteren (tenzij u uitsluitend een foto wilt laten zien);
 • Ook al wordt uw toespraak simultaan getolkt, uw slides worden niet vertaald, Kies dus een geschikte taal voor uw slides.
 • Draag bij voorkeur geen witte of lichtgekleurde kleding: hierdoor wordt het beeld van de videocamera onderbelicht.
 • Draag effen kleding: patronen en strepen op de kleding kunnen ongewenste visuele effecten veroorzaken.