Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Útmutató webes bemutatókhoz

A valós idejű közvetítési technológiák („streaming media technologies”) és a webes közvetítés (webcasting) révén az emberek az internet segítségével irodájuktól kezdve otthonukon át bárhol nyomon követhetik tőlük távoli helyszíneken zajló konferenciák eseményeit. A digitális formában továbbított képek és hangok az előadóteremben tartott diavetítéssel (pl. PowerPoint bemutatóval) és online csevegéssel (IRC) kiegészítve emlékezetes élményt nyújtanak az esemény távoli résztvevőinek, és lehetővé teszik számukra, hogy hozzászóljanak az elhangzottakhoz.

Webes konferenciák

Így jeleníti meg az előadó beszédét az internet

Kérjük, az alábbiakban tekintse át a diavetítéssel egybekötött webes bemutatót tartó előadóknak szóló általános útmutatásokat; az alkalmazott technológia függvényében előfordulhat, hogy a javaslatok némelyike nem vonatkozik minden webes konferenciára.

A diaanyag előkészítése

Kérjük, pontosan tartsa be az alábbi útmutatásokat, ha diabemutatót készít olyan konferenciára, melyet a weben is közvetítenek majd:

1. A diákat az internet rendszerint 320 x 240 pixel körüli felbontásban jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy azok egy 1024 x 768 pixel felbontású, 17 hüvelykes kijelző teljes felületének körülbelül 1/9-ét foglalják el. Ügyeljen tehát arra, hogy a diákon használt legkisebb betűméret is olvasható legyen a megadott felbontás mellett.

2. Még abban az esetben is, ha bemutatóját PowerPoint (vagy hasonló szoftver) segítségével kívánja megtartani, tanácsos legalább egy olyan diát elektronikus formátumban elkészítenie, amely az előadás teljes időtartama alatt megtekinthető online. A dián tüntesse fel a következő adatokat:

 • az előadó neve,
 • a szervezet neve,
 • az előadás címe,
 • a konferencia napja és időpontja.

3. Használjon olyan általános betűtípusokat, mint az Arial, a Helvetica, a Times stb. Gondoskodjon arról is, hogy a képek mindegyike be legyen ágyazva a fájlba (azaz ne csak a merevlemezen található fájlokra mutató hivatkozásként forduljanak elő), különben megtörténhet, hogy a kijelző nem jeleníti meg őket megfelelően. Amennyiben különleges kívánságai vannak, például mindenáron különleges betűtípust szeretne használni, kérjük, egyeztesse a szervezővel, hogy elképzelése megvalósítható-e.

4. A konferencia szervezőinek átadni kívánt prezentációs anyagot vezetéknevét tartalmazó fájlnévvel mentse el. Ha egynél több fájlról van szó, gondoskodjon a helyes számozásról (pl. „ balogh.ppt” vagy „balogh1.ppt, balogh2.ppt")

Diavetítéssel egybekötött webes bemutatót többféleképpen lehet tartani. A leggyakoribb megoldások a következők :

1. A diák adatfolyamként történő közvetítése (streaming) az előadó számítógépéről közvetlenül történik alacsony képsebesség mellett. A technológiának köszönhetően Önnek az utolsó napig módjában áll a bemutató anyagát módosítani, és azt látványos vizuális effektusokkal kiegészíteni (a bemutató hangeffektusait azonban az internet nem továbbítja).

2. PowerPoint (vagy hasonló program segítségével készített) bemutató alapján korábban létrehozott statikus JPEG- vagy GIF-fájlok. Ez a leggyakrabban alkalmazott technológia; kisebb sávszélességet igényel és jobb képminőséget biztosít. Kérjük, tartsa be a következő szabályokat:

a) Ne használjon animációs effektusokat, illetve hangot;

b) Tárgyak fokozatos megjelenítéséhez alkalmazzon több diát egymás után;

c) Egyszerű diaváltási effektusok megvalósíthatók ugyan, ezek azonban csak a konferenciateremben helyet foglaló nézők számára lesznek láthatók;

d) A konferencia szervezői megkérhetik Önt arra, hogy a diákat konvertálja 320 x 240 pixel felbontású JPEG- vagy GIF-formátumú fájllá (a konverziót rendszerint a szervezők végzik el). Válassza a PowerPoint „Fájl" menüjéből a „Mentés másként" funkciót, majd a JPEG-formátumot (egyes PowerPoint verziók esetében a dia méreteit is beállíthatja). Ezzel – „Slide1", ... „SlideXX" stb. néven – létrehozott egy olyan mappát, mely valamennyi diát tartalmazza.

A diák szokásos megjelenítése

Az alábbi példák alapjául korábbi webes bemutatók szolgálnak.

„A"

 • A címben használt betűtípus: Times New Roman 36pt
 • A szövegben használt betűtípus : Times New Roman 20pt
 • Megjegyzés: ez a dia nehezen olvasható 1024 x 768 pixel felbontású képernyőn (sőt a konferenciateremben is)

 • A címben használt betűtípus: Arial 44pt
 • A szövegben használt betűtípus: Arial 24pt
 • Megjegyzés: ez a dia jól olvasható webes közvetítés során.

 

A bemutató

Kérjük, vegye figyelembe, hogy bemutatóját tolmácsok közvetítik...

Ha bemutatóját szinkrontolmácsolás kíséri, fontos figyelembe vennie azokat az általános érvényű javaslatokat, melyeket a hasznos tanácsok felszólalók számára összegez.

Kérjük, ne feledkezzen meg arról, hogy a bemutató anyagát a határidő lejárta előtt elektronikus formában megküldje. A konferenciaszervezőknek juttasson el továbbá minden olyan anyagot, amelyet előadása során fel kíván olvasni. Ezeket a dokumentumokat a szervezők révén megkapja:

 • a tolmácsszolgálat (a tolmácsoknak a bemutató előtt ismerniük kell a témát annak érdekében, hogy magas színvonalon közvetíteni tudják az előadó beszédét);
 • az interneten/intraneten biztosított valós idejű közvetítés szolgáltatója;
 • az előadó által a konferenciateremben használt számítógép.

A helyes megjelenés és viselkedés

Ha megfogadja az alábbi egyszerű tanácsokat, weben közvetített bemutatója sikeresebb lesz :

 • A bemutató során tartson szemkontaktust a közönséggel, és ne járkáljon a teremben: Ön adásban van, márpedig ha sokat mozog, a képminőség drasztikusan romlik (több képpontot kell közvetíteni az interneten, ez pedig képvesztést eredményezhet);
 • Az egyes diákat ne vetítse ki néhány percnél kevesebb ideig: a teremben és a távoli képernyők előtt ülő résztvevőknek időt kell hagyni arra, hogy – miközben hallgatják előadását – elolvashassák a diák szövegét (kivéve, ha fényképek bemutatása a cél);
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a diák szövegét akkor sem fordítja le senki a közönség számára, ha a bemutatót szinkrontolmácsolás kíséri, ezért fontos, hogy azokat a célnak megfelelő nyelven írja.
 • Ne viseljen fehér vagy világos színű öltözetet: így elkerülheti, hogy a videokamera által rögzített kép alulexponált legyen.
 • Ne viseljen mintás ruhát: a csíkok és minták kedvezőtlen vizuális hatást eredményezhetnek.