Navigointipolku

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Ohjeita puhujille: webcasting-lähetys

Virtaustoistotekniikan (streaming) tai webcasting-lähetyksen ansiosta ihmiset voivat seurata kokouksia Internetin välityksellä missä tahansa. Kun digitaalinen ääni- ja videotekniikka yhdistetään kokoustilassa näytettäviin diaesityksiin (esim. PowerPoint) ja IRC-keskusteluihin, ihmiset voivat etäältäkin seurata kokouksia reaaliajassa ja osallistua keskusteluun.

Internet-konferenssit

Esimerkki siitä, miltä puhe näyttäisi Internet-lähetyksessä

Seuraavassa annetaan yleisiä ohjeita puhujille, jotka käyttävät diaesitystä webcasting-lähetyksessä. Kaikki ehdotukset eivät kuitenkaan sovi kaikkiin tilanteisiin, joissa käytetään jotain tiettyä tekniikkaa.

Diojen laatiminen

Noudata huolellisesti näitä ohjeita valmistellessasi diaesitystä kokoukseen, joka lähetetään myös webcasting-lähetyksenä:

1. Verkossa näytettävien diojen koko on tavallisesti n. 320 x 240 pikseliä. Tällainen dia vie noin yhdeksäsosan 17-tuumaisen näytön (resoluutio 1 024 x 768 pikseliä) kokonaisalasta. Varmista, että pieninkin kirjasin on luettavissa tällä resoluutiolla.

2. Vaikka aiot käyttää PowerPointia (tai vastaavaa sovellusta), valmista sähköisessä muodossa ainakin yksi otsikkodia, joka pysyy esityksen aikana verkossa. Siinä tulisi olla seuraavat tiedot:

 • puhujan nimi,
 • organisaation nimi,
 • puheen otsikko
 • kokouksen päivämäärä ja kellonaika.

3. Käytä tavallisia kirjasinlajeja, kuten Arial, Helvetica, Times tms. Varmista että kuvat eivät ole linkkejä kovalevylle, vaan että kaikki kuvat on upotettu tiedostoon; muuten ne eivät ehkä näy kunnolla. Jos sinulla on erityisvaatimuksia (jos haluat esimerkiksi käyttää epätavallista kirjasinlajia, tiedustele kokouksen järjestäjältä, onko sitä mahdollista käyttää.

4. Nimeä kokouksen järjestäjälle toimitettava esitys sukunimelläsi. Jos toimitat useita tiedostoja, numeroi ne (esim. "virtanen.ppt" tai "virtanen1.ppt, virtanen2.ppt")

Diaesitykset voidaan toteuttaa verkossa monella eri tavalla. Yleisimmät niistä ovat seuraavat :

1. Diat lähetetään alhaisella näyttönopeudella suoraan esitykseen käytettävältä tietokoneelta. Tätä tekniikkaa käyttäen voit tehdä esitykseen viime hetken muutoksia ja sisällyttää siihen visuaalisia tehosteita. Diaesityksen tehosteääiä ei kuitenkaan voi lähettää verkossa.

2. Yleisimmin käytetään PowerPointilla tai muulla vastaavalla ohjelmalla tehdystä esityksestä etukäteen luotuja JPEG- tai GIF -tiedostoja. Tämä tapa vie vähemmän kaistanleveyttä, ja kuvan laatu on parempi. Noudata seuraavia ohjeita:

a) Älä käytä animaatiotehosteita tai ääniä;

b) Kun haluat näyttää objektit vaiheittain, tee jokaisesta vaiheesta oma diansa;

c)On mahdollista käyttää yksinkertaisia tehosteita dian vaihtuessa, mutta ainoastaan kokoussalissa olevat ihmiset voivat nähdä ne;

d) Vaikka tavallisesti järjestäjä hoitaa muuntamisen, sinua saatetaan pyytää muuntamaan diat JPEG- tai GIF-muotoon, pikselikokoon 320 x 240. Valitse tällöin PowerPointin Tiedosto-valikosta "Tallenna nimellä" ja tämän jälkeen jpeg-muoto (joissakin PowerPointin versioissa voit myös valita dian koon). Näin luot kansion dioista, josta löytyvät kaikki laatimasi diat ("Dia 1", .."Dia XX" jne).

Millaisina diat yleensä näkyvät?

Seuraavat esimerkit on poimittu aiemmista tapahtumista.

Dia A

 • Otsikon kirjasin: Times New Roman 36pt
 • Tekstin kirjasin: Times New Roman 20pt
 • Kommentti: Dian tekstiä on vaikea lukea 1 024 x 768- resoluution näytöltä ja jopa kokoussalissakin)

 • Otsikon kirjasin: Arial 44pt
 • Tekstin kirjasin: Arial 24pt
 • Kommentti: Teksti on riittävän suurta Internet-lähetystä varten.

Esityksen pitäminen

Ajattele tulkkeja...

Jos puheesi tulkataan simultaanisesti, noudata puhujille annettuja ohjeita.

Muista toimittaa määräajassa sähköinen versio diaesityksestäsi. Tämän lisäksi lähetä kokouksen järjestäjälle kokonaisuudessaan puhe, jonka aiot pitää. Tämä materiaali toimitetaan edelleen:

 • tulkkauspalveluun (tulkkien pitää tietää aihe etukäteen, jotta he voivat tulkata puheesi mahdollisimman hyvin) ;
 • virtaustoistotekniikasta Internetissä/intranetissä vastaavalle palveluntarjoajalle;
 • esityksen pitopaikkana olevan kokoussalin tietokoneeseen.

Muutamia neuvoja

Kun noudatat näitä ehdotuksia, webcasting-lähetys onnistuu paremmin :

 • Katso koko ajan yleisöön äläkä kävele ympäriinsä: Muista, että sinua kuvataan; liiallinen liikkuminen heikentää huomattavasti kuvan laatua, koska Internetissä välittyvien pikselien määrä lisääntyy ja kehykset voivat kadota;
 • Näytä jokaista diaa vähintään pari minuuttia: Paikallaolijoilla ja esitystä verkossa seuraavilla tulisi olla aikaa lukea teksti ja kuunnella samanaikaisesti - ellet näytä vain valokuvaa;
 • Valitse diojen tekstiksi sopiva kieli, sillä vaikka simultaanitulkkaus on järjestetty, diojen tekstiä ei tulkata.
 • Vältä vaatetuksessasi valkoisia ja kirkkaita värejä: videokamera alivalottaa kuvan.
 • Pukeudu yksivärisiin vaatteisiin: kuviolliset ja raidalliset vaatteet saattavat näyttää kuvassa rauhattomilta ja luoda sekavan vaikutelman.