Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Többnyelvű csevegés

 

 

Multilingual chatAz Unióban többnyelvű „csevegésre" az Európai Bizottság megrendezésében kerül sor. Az eseményen politikusok és internetes kapcsolattal rendelkező európai polgárok cserélnek véleményt csevegőprogram segítségével.

Az érdeklődők a beszélgetést a megadott nyelvek bármelyikén követhetik. Beérkező kérdéseiket a Tolmácsolási Főigazgatóság tolmácsai a megadott nyelvek mindegyikére azonnal lefordítják.

A csevegésen részt vevő európai biztos (vagy más politikus) válaszát a tolmácsok arra a nyelvre fordítják, amelyen a kérdést a polgárok feltették. Az eseményre, mely általában néhány órán át tart, rendszerint kora este kerül sor Az EUROPA portál csevegések bejelentésére szolgáló weboldalaexternal link tájékoztatást ad a részvétel módjáról.

 

Online csevegésben két módon lehet részt venni:: Multilingual chat

  • JavaScript futtatását támogató webböngésző program ( Internet Explorer,external linkNetscape Navigatorexternal link, Operaexternal link, Safariexternal link, Firefoxexternal link, stb.) segítségével: a felhasználók többsége ezt a módszert alkalmazza;
  • online csevegőprogram (IRC) révén: ezt a csevegőszoftvereket jobban ismerő felhasználók számára ajánljuk.

Ön részt vehet az online beszélgetésben, és kérdéseket tehet fel a politikusoknak, de arra is lehetősége van, hogy aktív részvétel helyett egyszerűen csak figyelemmel kísérje az elhangzottakat. Az internetes kapcsolat létrehozásához pusztán az alábbi információkat kell megadnia:

  • a használni kívánt csatorna nyelve;
  • az a név, melyen a csevegésben részt kíván venni (a csevegés során ezen a néven szólítja meg Önt a válaszadó).

A fentiekkel kapcsolatban lásd a webes közvetítéssel és csevegéssel egybekötött virtuális konferenciák ismertetőjét.

Kérdéseire részletes tájékoztatást adunk írásban. E-mail címünk a következő scic-newtech@ec.europa.euexternal link