Cale de navigare

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Regimul lingvistic

Interpretii vorbesc despre limbi active si limbi pasive.

O limba activa este o limba pe care interpretul o vorbeste si catre care interpreteaza pentru participantii la reuniuni.

O limba pasiva este o limba pe care interpretul o întelege si din care interpreteaza atunci când este vorbita de participanti.

Într-o reuniune cu regimul lingvistic 24-24 exista 24 de limbi pasive si 24 de limbi active. În institutiile Uniunii Europene, atunci când se aplica un astfel de regim, toate limbile oficiale ale Uniunii sunt interpretate în toate celelalte limbi oficiale.external link Acesta este regimul complet si simetric..

Regimul redus este un regim în care interpretarea nu este asigurata pentru toatelimbile oficialeexternal link.

În regimul simetric, participantii se pot exprima si pot asculta interpretarea din acelasi set de limbi.

In regimul asimetric, numarul limbilor în care se poate vorbi este mai mare decât cel al limbilor în care se face interpretarea. Când o reuniune se desfasoara în regimul 15-3, participantii se pot exprima în 15 limbi oficiale, însa interpretarea nu se asigura decât în 3 limbi, de exemplu engleza, franceza si germana.

O reuniune cu regimul EN-FR-DE-IT-EL/EN-EL este o reuniune cu regimul 5-2 unde participantii pot vorbi limbile engleza, franceza, germana, italiana sau greaca, însa interpretarea se face numai în limbile engleza si greaca. Vorbim în acest caz de un regim asimetric redus.