Cale de navigare

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Ce este regimul asimetric?

Este situatia în care toti participantii se pot exprima în limba materna, însa nu beneficiaza de interpretare decât într-un numar restrâns de limbi.

În multe cazuri, participantii înteleg una sau mai multe limbi de mare circulatie, însa nu le cunosc destul de bine pentru a se putea exprima în respectivele limbi. Regimul asimetric constituie prin urmare una dintre modalitatile în care potentialul unei pretioase resurse, si anume interpretii, poate fi exploatat cel mai bine.

Pentru a asigura interpretarea în ambele sensuri între limbile oficiale actuale este necesara o echipa formata din cel putin 69 de interpreti, însa daca numarul limbilor active este redus la 3, interpretarea poate fi asigurata de o echipa de aproximativ 12 interpreti. În acest caz, toti participantii se pot exprima în limba lor materna, însa nu pot asculta interventiile celorlalti participanti decât într-una din cele trei limbi active catre care se face interpretarea.

Bineînteles, interpretarea asimetrica nu poate functiona decât daca se stabileste cu certitudine ca toti participantii înteleg cel putin una dintre limbile active.