Cale de navigare

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Documentaţie şi terminologie

a Tratate şi legislaţie

Toate link-urile cuprinse în aceasta sectiune fac trimitere la site-ul EUR-Lexexternal link, portalul de acces la legislatia Uniunii Europene. În absenta unor mentiuni în sens contrar, paginile la care se face trimitere sunt în limba engleza. Pentru a consulta documentele într-o alta limba, nu trebuie decât sa dati clic pe butonul corespunzator aflat în partea de sus a paginii.

Pentru a întelege mai bine documentele prezentate pe EUR-Lex, procedurile legislative si componenta diferitilor actori din sistemul comunitar, puteti consulta rubrica „ Proceduri si actori”external link de pe site-ul EUR-Lex.

Tratateleexternal link constituie „legislatia primara” a Uniunii Europene, fiind comparabile cu dreptul constitutional la nivel national.

Instrumentele juridice adoptate de institutiile europene în conformitate cu dispozitiile tratatelor pot fi consultate în repertoriul legislatiei comunitareexternal link , organizat pe teme. Daca doriti sa gasiti un anumit act legislativ, puteti face o cautare pe baza numarului documentului cautatexternal link .

Toate numerele Jurnalului Oficialexternal link aparute dupa 1998 se gasesc pe site-ul EUR-Lex în format PDF. Continutul acquis-ului comunitar anterior extinderii din 2004 poate fi consultat în format PDF în editia speciala a JO în cele 9 limbi comunitare noi. De exemplu, în versiunea poloneza a Jurnalului Oficial, puteti consulta traducerea în limba polona a întregii legislatii fiscale în vigoare sau a legislatiei adoptate înainte de luna mai 2004, dând clic pe „Wydanie specjalne 2004”, iar apoi pe link-ul spre capitolul 9 al repertoriului.

Activitatea Uniunii Europene

The Report Raportul generalexternal link privind activitatea Uniunii Europene, publicat în fiecare an de Comisia Europeana în toate limbile oficiale ale Uniunii, reprezinta o sinteza a activitatilor desfasurate de Uniunea Europeana pe parcursul anului anterior.

Rezumatul principalelor masuri legislative si al procedurilor existente în fiecare domeniu de activitate al Uniunii Europene poate fi consultat pe pagina „ Sinteze legislative”,external link care cuprinde o serie de fise tematice organizate pe 32 de teme. Desi aceste fise nu sunt înca accesibile în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, ele cuprind link-uri spre versiunea integrala a legislatiei corespunzatoare, în toate limbile disponibile.

Comisia Europeană

Europa external link, portalul Comisiei Europene privind Uniunea Europeana, cuprinde si o pagina consacrata limbilorexternal link , care ofera accesul la o serie de informatii pertinente privind politicile în domeniul traduceriiexternal link si interpretariiexternal link , activitatile din acest sector, posibilitatile de angajare etc.

Printre documentele integrate în baza de date cu comunicatele de presăexternal link ale Comisiei, puteţi consulta discursurile comisarilor (alegând opţiunea „SPEECH” din lista de tipuri de documente).

Prin intermediul salii de presaexternal link a Uniunii Europene, puteti avea acces la informatii la zi privind activitatile recente ale Uniunii, precum si la dosare de presa pe diferite teme de actualitate, precum si la salile de presa ale altor institutii europene.

Portalul serviciului audiovizualexternal link al Comisiei ofera posibilitatea de descarcare a unor fisiere video si audio care prezinta diferite evenimente care au loc în cadrul institutiilor europene: reuniuni, vizite oficiale, conferinte de presa, semnarea unor tratate etc. Mediateca este locul în care Europa ia cuvântul în numeroasele sale limbi: aici se pot gasi principalele discursuri si declaratii ale actorilor importanti ai constructiei europene. Aceste documente pot fi descarcate de toti utilizatorii înscrisi pe site, iar înscrierea este gratuita. .

Bazele de date ale instituţiilor europene (Terminologie)

IATEexternal link (Inter Active Terminology for Europe = Terminologie Interactivă pentru Europa ) este baza de date terminologică interinstituțională a UE. Partenerii de proiect sunt Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea de Justiție a Comunităților Europene, Curtea de Conturi Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții și Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene.

Baza de date a Agenției Europene de Mediuexternal link conține un glosar de aproximativ 500 de termeni referitori la mediu în limba engleză, cu definiții, surse ale definițiilor etc. și cu traduceri în cele 26 de limbi ale AEM.

Site-urile instituţiilor europene (Terminologie)

Comisia Europeana a redactat un „ Ghid explicativ al eurojargonului”external link în toate limbile Uniunii Europene, precum si un glosarexternal link care ofera explicatii pentru majoritatea termenilor tehnici si juridici, disponibil în prezent în limbile celor 15 vechi state membre ale UE.

Unele directii generale ale Comisiei propun si ele glosare pe propriile site-uri: politica regionalaexternal link, fiscalitate,external link, vamiexternal link, acronime din domeniul fiscal si vamalexternal link, bugetexternal link.

Site-urile statelor membre (Terminologie)

Spania

Diccionario de la Real Academia external link

Republica Ceha

Přehled závazných termínů pro české překlady právních předpisů ES external link(baza de date terminologica, centrul de coordonare si revizie, serviciul de conformitate cu dreptul european)

Estonia

ESTERMexternal link (baza de date terminologica a centrului estonian de traduceri juridice)

Ungaria

Terminológiai Adatbázisexternal link (baza de date terminologica în limba maghiara a unitatii de coordonare a traducerii din cadrul Ministerului Justitiei)

Letonia

TTCexternal link (baza de date terminologica online a centrului leton de traducere si terminologie)

Lituania

Terminų glosarijusexternal link (baza de date terminologica a Seimas, Parlamentul Republicii Lituania)

Polonia

B aza danych terminologicznych U rzędu K omitetu I ntegracji E uropejskiej external link(baza de date terminologica a serviciului de traducere al Biroului Comitetului pentru Integrare Europeana)

Slovenia

EVROTERMexternal link (baza de date terminologica a diviziei de traducere a Oficiului Guvernamental de Afaceri Europene a Republicii Slovene)


Finlanda

Valterexternal link (baza de date terminologica a guvernului finlandez)

Site-urile organizaţiilor internaţionale (Terminologie)

DETERMexternal link (United Nations - Terminology in German with ES EN FR)

FAOexternal link (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura)

Glosarul de pescuit al FAOexternal link

FAO – Glosar privind biotehnologiile în alimentatie si agricultura external link

IECexternal link (International Electrotechnical Commission)-(Comisia Electrotehnica Internationala)

ILOexternal link (International Labour Organization) - (Organizatia Internationala a Muncii)

IMFexternal link (International Monetary Fund) - (Fondul Monetar Internaţional)

ISIexternal link (International Statistical Institute) - Institutul International de Statistica

ITUexternal link (International Telecommunications Union) - (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor)

UNESCOTERMexternal link (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) - (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura)

UNTERMexternal link (United Nations) - (Organizatia Natiunilor Unite)

WTOexternal link (World Trade Organization) - (Organizatia Mondiala a Comertului)