Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Dokumentumok és terminológia

Szerződések és jogszabályok

Az ebben a részben feltüntetett hivatkozások mind a EUR-Lexexternal link adatbázis honlapjára vezetnek, ahol bárki betekintést nyerhet az Európai Unió joganyagába. A hivatkozások alapesetben az angol nyelvű oldalakra kalauzolják az érdeklődőket. Ha más nyelvet kíván beállítani, kattintson a megfelelő gombra az oldal tetején.

Ha szeretné jobban megérteni a EUR-Lex adatbázis által tárolt dokumentumokat, illetve megismerni a jogalkotási eljárásokat és a közösségi rendszer szereplőit, hasznos tudnivalókkal szolgál a Folyamatok és szereplőkexternal link elnevezésű weboldal.

A szerződésekexternal link alkotják az Európai Unió elsődleges joganyagát, melynek nemzeti szinten az alkotmányjog feleltethető meg.

Az európai intézmények által a szerződések rendelkezéseinek megfelelően elfogadott jogalkotási aktusokat a Közösségi jogszabályok jegyzékeexternal link tartalmazza, melyben tematikus alapon kereshet az érdeklődő. Ha Ön egy konkrét jogalkotási aktust szeretne megtalálni, a keresést a dokumentum száma alapján a Természetes szám szerinti keresésexternal link funkció segítségével is elvégezheti.

A EUR-Lex adatbázisban az Európai Unió Hivatalos Lapjaexternal link című uniós kiadvány 1998 óta megjelent valamennyi kiadása megtalálható PDF-formátumban. A 2004-es bővítést megelőzően elfogadott közösségi vívmányokat az Unió kilenc új hivatalos nyelvén a Hivatalos Lap különkiadása tartalmazza PDF-formátumban. Így például a Hivatalos Lap lengyel kiadásában a 2004 májusa előtt elfogadott és jelenleg is hatályos adójogszabályok mindegyikét elolvashatja lengyelül, ha a Wydanie specjalne 2004 (2004. évi különkiadás) opcióra, majd a közösségi jogszabályok jegyzékének 9. fejezetéhez kalauzoló hivatkozásra kattint.

Az Európai Unió tevékenysége

Az Európai Unió tevékenységéről szóló Általános Jelentésexternal link áttekinti a kiadvány megjelenését megelőző évben végzett uniós tevékenységeket. A jelentést az Európai Bizottság adja ki évente az EU valamennyi hivatalos nyelvén.

Az Európai Unió legjelentősebb jogalkotási intézkedéseinek és eljárásainak összefoglalása tevékenységi területekre lebontva megtalálható a Jogszabály-összefoglalóexternal link elnevezésű weboldalon. Az oldal 32 szakpolitikai területről ad ismertetést. Noha az ismertetők még nem olvashatók az Unió valamennyi hivatalos nyelvén, tartalmaznak olyan hivatkozásokat, melyek révén a témába vágó jogszabályok teljes szövege megtekinthető az elérhető nyelvek mindegyikén.

 

Az Európai Bizottság

Az EUROPAexternal link, az Európai Unió portálja külön nyelvi portálexternal linkt hozott létre, ahol az érdeklődők a fordításexternal linki és tolmácsolásexternal linki szakpolitikával és tevékenységekkel, valamint a fordítók és tolmácsok részére szóló álláslehetőségekkel kapcsolatban minden lényeges tudnivalót megtalálhatnak

A Bizottság sajtóközleményekexternal linket tartalmazó adatbázisa az európai biztosok által elmondott beszédeket is tartalmazza. (A kereséshez válassza a „Type" (típus) menüben a SPEECH (beszéd) menüpontot.

Az EU Press Roomexternal link (EU-sajtószoba) hozzáférést biztosít az Unió utóbbi időben végzett tevékenységével kapcsolatos időszerű információkhoz, egyes aktuális kérdésekkel foglalkozó közleményekhez, továbbá a többi uniós intézmény sajtószobájához.

A Bizottság Audiovizuális Szolgálatexternal linkának portálján az érdeklődőket többek között olyan letölthető audio- és videodokumentumok várják, melyek az Európai Unió intézményeiben zajló eseményekről – ülésekről, hivatalos látogatásokról, sajtókonferenciákról, szerződések aláírásáról – tájékoztatnak. Az Audiovizuális Könyvtár megszólaltatja az Európai Unió felépítésében kulcsfontosságú szerepet játszó személyeket: legfontosabb beszédeiket és nyilatkozataikat az oldalra ellátogatók az uniós nyelveken hallgathatják meg. A regisztrált felhasználók mindegyike letöltheti ezeket a dokumentumokat. A regisztráció ingyenes.

Az európai intézmények adatbázisai (Terminológia)

Az IATEexternal link (Európai interaktív terminológia) az EU intézményközi terminológiai adatbázisa. Az IATE projektpartnerei a következők: Európai Bizottság, Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Unió Bírósága, Európai Számvevőszék, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, Európai Központi Bank, Európai Beruházási Bank, az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontja.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségexternal link fogalomtára mintegy 500 angol környezetvédelmi terminust tartalmaz meghatározással, forrásmegjelöléssel és az EGT 26 nyelvére történő fordítással együtt.

Az európai intézmények weboldalai (Terminológia)

Az Európai Bizottság valamennyi hivatalos uniós nyelven megjelentette a Világos nyelvi útmutató az eurozsargonhozexternal link című kalauzt. Ezenkívül glosszáriumot hozott létre, mely a legtöbb szakkifejezés és jogi terminus magyarázatát megadja a 15 „ régi" uniós nyelven.

A Bizottság néhány főigazgatósága glosszáriumokkal egészítette ki saját honlapjait. Ezek a következő témákkal foglalkoznak: regionális politikaexternal link, adóügyekexternal link, adó- és vámügyekkel kapcsolatos mozaikszavakexternal link, költségvetésexternal link.

A tagállamok weboldalai (Terminológia)

Spanyolország

Diccionario de la Real Academia external link

Cseh Köztársaság

Prehled závazných termínu pro ceské preklady právních predpisu ES external link(terminológiai adatbázis, Koordinációs és Felülvizsgálati Központ, az EK-joganyaggal való összeférhetőséggel foglalkozó osztály)

Észtország

ESTERMexternal link (az észt Jogi Fordítási Központ adatbázisa)

Magyarország

Terminológiai Adatbázisexternal link (az Igazságügyi Minisztérium Fordításkoordináló Egysége által összeállított magyar terminológiai adatbázis)

Lettország

TTCexternal link (a lett Fordítási és Terminológiai Központ internetes terminológiai adatbázisa)

Litvánia

Terminu glosarijusexternal link (a Litván Köztársaság parlamentjének (Seimas) terminológiai adatbázisa

Lengyelország

B aza danych terminologicznych U rzedu K omitetu I ntegracji E uropejskiej external link(az Európai Integrációs Bizottság Hivatalának fordítási osztálya által létrehozott terminológiai adatbázis)

Szlovénia

EVROTERMexternal link (a Szlovén Köztársaság Európai Ügyek Kormányhivatalának fordítási részlege által létrehozott terminológiai adatbázis)


Finnország

Valterexternal link (a finn kormány terminológiai adatbázisa)

Nemzetközi szervezetek weboldalai (Terminológia)

FAOexternal link (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete)

FAO halászati glosszáriumexternal link

FAO élelmezési és mezőgazdasági biotechnológiai glosszárium external link

IECexternal link (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság)

ILOexternal link (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet)

IMFexternal link (Nemzetközi Valutaalap)

ISIexternal link (Nemzetközi Statisztikai Intézet)

ITUexternal link (Nemzetközi Távközlési Unió)

UNESCOTERMexternal link (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete)

UNTERMexternal link (Egyesült Nemzetek)

WTOexternal link (Kereskedelmi Világszervezet)