Navigointipolku

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Asiakirjoja ja termistöä

1. Sopimukset ja lainsäädäntö

Kaikki tämän osan linkit johtavat EUR-Lexexternal link-verkkosivustolle, josta pääsee tutustumaan Euroopan unionin lainsäädäntöön. Linkit johtavat englanninkielisille sivuille, ellei toisin mainita. Kielen voi vaihtaa sivun ylälaidassa olevasta kielivalikosta.

EUR-Lexin asiakirjoista sekä Euroopan yhteisön lainsäädännöllisistä menettelyistä voi saada taustatietoja kohdasta Prosessit ja toimijatexternal link

Euroopan unionin perussopimuksetexternal link muodostavat unionin primaarilainsäädännön, joka on verrattavissa kansallisen tason perustuslakeihin.

Säädöksiä, jotka yhteisön toimielimet ovat antaneet perussopimusten soveltamiseksi, voi hakea Euroopan yhteisön lainsäädännön luettelostaexternal link aiheenmukaisesti. Säädöksen voi hakea myös asiakirjanumeron perusteellaexternal link.

EUR-Lex sisältää myös vuodesta 1998 alkaen kaikki Euroopan unionin viralliset lehdet pdf-muodossa. Ennen vuotta 2004 laadittu yhteisön säännöstö on yhdeksällä uudella kielellä saatavilla pdf-muotoisena erikoispainoksena. Esimerkiksi jos haluaa tutustua ennen toukokuuta 2004 hyväksyttyyn verolainsäädäntöön puolaksi, on valittava virallisen lehden puolalaisen version erikoispainos Wydanie specjalne 2004 ja sieltä luokkaotsikko 9.

Euroopan unionin toiminta

Euroopan unionin yleiskertomuksessaexternal link käydään läpi unionin toiminta vuoden ajalta. Komissio julkaisee yleiskertomuksen vuosittain kaikilla virallisilla EU-kielillä.

Tiivistelmät lainsäädännöstäexternal link -verkkosivustolla on yhteenveto Euroopan unionin tärkeimmistä lainsäädäntötoimenpiteistä ja menettelyistä. Sivustolla on tietopaketti 32:sta eri aiheesta. Vaikka tietopaketteja ei vielä olekaan saatavilla kaikilla Euroopan unionin kielillä, niissä on linkit säädösten lyhentämättömiin versioihin kaikilla tarjolla olevilla kielillä.

 

Euroopan komissio

Europaexternal link on Euroopan unionin portaali, joka sisältää myös erityisen kieliportaalinexternal link . Sieltä löytyy tietoa esimerkiksi kääntämiseenexternal link ja tulkkaamiseenexternal link liittyvistä toimintapolitiikoista, toimista ja uramahdollisuuksista

Komission lehdistötiedotteidenexternal link tietokanta sisältää muun muassa komisaarien puheet (valitse ”TYPE”-valikosta kohta SPEECH).

EU:n lehdistöhuoneessaexternal link on ajantasaista tietoa unionin toiminnasta, tietopaketteja ajankohtaisista aiheista sekä linkit muiden EU:n toimielinten lehdistöhuoneisiin.

Komission audiovisuaalisten palvelujenexternal link portaali sisältää ladattavaa video- ja äänimateriaalia Euroopan unionin toimielinten kokouksista, virallisista vierailuista, lehdistötilaisuuksista ja sopimusten allekirjoitustilaisuuksista. Audiovisuaalisten palveluiden kautta kansalaiset voivat kuulla EU:n edustajien tärkeimpiä puheita ja julistuksia. Jokainen rekisteröitynyt käyttäjä voi ladata tätä aineistoa. Rekisteröityminen on ilmaista.

EU:n toimielinten tietokannat (Termilähteitä)

Iateexternal link (Inter Active Terminology for Europe) on EU:n toimielinten yhteinen termitietokanta. Tietokantahankkeen osapuolet ovat Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto, Euroopan unionin tuomioistuin, Euroopan tilintarkastustuomioistuin, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea, alueiden komitea, Euroopan keskuspankki, Euroopan investointipankki ja Euroopan unionin elinten käännöskeskus.

Euroopan ympäristökeskuksenexternal link (EEA) sanastotietokanta sisältää noin 500 englanninkielistä ympäristöalan termiä määritelmineen, lähteineen ja käännöksineen 26:lle EEA-kielelle.

EU:n toimielinten verkkosivustot (Termilähteitä)

Euroopan komission verkkosivuilla on komission laatima Euroslangin käsikirjaexternal link (saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä) ja erillinen sanastoexternal link, jossa selitetään Euroopan unionin toimielimiin ja toimintaan liittyviä käsitteitä (saatavilla 15 kielellä).

Komission pääosastojen verkkosivustoilla on saatavilla joillakin kielillä ainakin seuraavien alojen sanastot: aluepolitiikkaexternal link, verotusexternal link, tulliexternal link, luettelo verotus- ja tullialan lyhenteistäexternal link, talousarvioexternal link.

Jäsenvaltioissa ylläpidettävät sivustot (Termilähteitä)

Espanja

Diccionario de la Real Academia external link

Tšekki

Prehled závazných termínu pro ceské preklady právních predpisu ES external link(termitietokanta, jota ylläpitää Tšekin valtion koordinaatio- ja tarkastuskeskuksen lainsäädännön yhteensovittamisosasto)

Viro

ESTERMexternal link (termitietokanta, jota ylläpitää Viron oikeusministeriön alainen lainsäädännön käännöskeskus)

Unkari

Terminológiai Adatbázisexternal link (Unkarin oikeusministeriön käännöstyön koordinaatioyksikön termitietokanta)

Latvia

TTCexternal link (Latvian valtion käännös- ja terminologiakeskuksen Internet-termipankki)

Liettua

Terminu glosarijusexternal link (Liettuan parlamentin termitietokanta)

Puola

B aza danych terminologicznych U rzedu K omitetu I ntegracji E uropejskiej external link(Euroopan yhdentymiskomitean toimiston käännösosaston termitietokanta)

Slovenia

EVROTERMexternal link (Slovenian valtion Eurooppa-asioiden toimiston (GOEA) käännösjaoston termitietokanta)

Suomi

Valterexternal link (valtioneuvoston termipankki)

Kansainvälisten järjestöjen sivustot (Termilähteitä)

FAOexternal link (YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö)

FAO:n kalastus- ja vesiviljelyalan sanastoexternal link

FAO:n elintarvike- ja maatalousbiotekniikan sanasto external link

IECexternal link (kansainvälinen sähkötekniikan toimikunta)

ILOexternal link (Kansainvälinen työjärjestö)

IMFexternal link (Kansainvälinen valuuttarahasto)

ISIexternal link (Kansainvälinen tilastoinstituutti)

ITUexternal link (Kansainvälinen teleliitto)

UNESCOTERMexternal link (YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön termitietokanta)

UNTERMexternal link (YK:n termitietokanta)

WTOexternal link TERM (Maailman kauppajärjestön termitietokanta)