Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directPresidency
DG Interpretation

Egyetemeknek nyújtott segítség

Az Európai Bizottság a magas szintű szakmai normák biztosítása érdekében szoros kapcsolatot ápol konferenciatolmács-képzést kínáló egyetemekkel external link.

Bár a Bizottság maga nem szervez közvetlenül tolmácsképzést, tapasztalt tolmácsoktatóinkon keresztül akár a helyszínen, akár távolról is tudunk segítséget nyújtani, ezenkívül egyetemek számára támogatásokat, hallgatók számára ösztöndíjakat biztosítunk.

Helyszíni támogatás

Pedagógiai segítségnyújtásexternal link

Igény szerint partneregyetemeinken helyszíni oktatást biztosítunk, amelyet a Tolmácsolási Főigazgatóság olyan, konferenciatolmácsolásban jártas szakemberei vezetnek, akik a gyakorlati oktatási módszerek tekintetében is sokéves tapasztalattal rendelkeznek. Az oktatás e formája az egyetemek egyedi igényeihez szabható.

Tanulmányi látogatások a Tolmácsolási Főigazgatósághozexternal link

A Tolmácsolási Főigazgatósághoz szervezett látogatások lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy megismerkedjenek az intézmények működésével, különös tekintettel a tolmácsok munkájára. A hallgatók részt vehetnek üléseken, továbbá oktatóikkal az ún. „vakkabinokban” gyakorolhatnak, ezáltal ízelítőt kapva jövőbeli szakmai életükből.

SCiCLOUD

A SCiCLOUD digitális források széles skálájával rendelkezik (például tréningvideókkal és a Beszédtárral), továbbá interaktív szolgáltatásokat kínál virtuális kurzusok formájában.

Virtuális kurzusokexternal link

Interaktív virtuális kurzusaink során tapasztalt tolmácsoktatóink távolról, videokonferencián keresztül nyújtanak iránymutatást a hallgatóknak és értékelik teljesítményüket.  Természetesen a virtuális kurzusokhoz elengedhetetlen a kompatibilis videokonferencia-rendszer megléte (további információk: SCIC-VIRTUAL-CLASS@ec.europa.euexternal link ). Európa-szerte már 25 egyetem csatlakozott „virtuális osztálytermünkhöz”.

Beszédtárexternal link

A Beszédtár a Tolmácsolási Főigazgatóság által kifejlesztett e-learning eszköz, amely igényekhez szabott oktatóanyagot biztosít konferenciatolmács hallgatók és oktatóik számára. Videóra rögzített beszédek gyűjteményét tartalmazza, nyelv, nehézségi szint, a tolmácsolás típusa és téma szerint felépítve.

SCICtrainexternal link

Az SCICtrain videómodulok vadonatúj gyűjteménye, amely a tolmácsolási technikák, eszközök és források tárházát tartalmazza tapasztalt, hivatásos tolmácsainkkal és oktatóinkkal készített bemutatók, személyes tippek és rövid „előadások” formájában.

Podcast-okexternal link

Az Európai Bizottság tolmácsoknak szánt podcast-szolgáltatásai különböző témákat érintenek, egyesek inkább technikai, mások filozófiai jellegűek. Hallgassa meg vezető szakemberek beszámolóit tapasztalataikról és nemzetközi konferenciákon végzett munkájukról.

Egyetemeknek nyújtott támogatások

Olyan egyetemi projektek számára nyújtunk pénzügyi támogatástexternal link, amelyek európai többlettartalmat adnak a képzéshez, például szokatlan nyelvkombinációk tanításán, posztgraduális konferenciatolmács-kurzusok és határokon átívelő projektek szervezésén keresztül. A 2013-2014-es tanév során hét egyetem részesült a támogatásból. 2014. évi munkaprogram external link

Ösztöndíjak

Szeretne konferenciatolmácsként dolgozni? Jogosult lehet a Tolmácsolási Főigazgatóság ösztöndíjáraexternal link.

A SCIC és az egyetemek konferenciája

Évente egyszer a Tolmácsolási Főigazgatóság konferenciátexternal link rendez érintett egyetemek, nemzeti kormányok, valamint további európai és nemzetközi intézmények részvételével.