Navigációs útvonal

Print versionDecrease textIncrease textSubscribe to our RSS Feed
DG Interpretation Conference Video Portal
DG Interpretation Conference Streaming Portal
EU careersTREATY of Lisboneurope directGreek Presidency 2013
DG Interpretation

Egyetemeknek nyújtott segítség

A Tolmácsolási Főigazgatóság nem végez tolmácsképzést, de szoros kapcsolatokat ápol az ezen a téren tevékeny egyetemekkel annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalú, szakmailag igényes oktatást elősegítse.

A Tolmácsolási Főigazgatóság együttműködik a tagállamokban, valamint a csatlakozó és a tagjelölt országokban található felsőoktatási intézmények pdf - 320 KB [320 KB] kel

  • Pedagógiai segítségnyújtás English (en)

Az egyetemek segítséget kérhetnek a Tolmácsolási Főigazgatóságtól, mely részükre tapasztalt tolmácsoktatókat tud biztosítani. Ezek a szakemberek jártasak a különböző oktatási módszerek terén, és többéves konferenciatolmácsolási gyakorlattal rendelkeznek. A főigazgatóság nagy rugalmasságot tanúsít e téren, és az oktatói segítséget igény esetén az egyéni szükségletekhez igazítja. 2012 folyamán  72 egyetem pdf - 23 KB [23 KB] élt ezzel a lehetőséggel.

  • Konferenciatolmács-képzési támogatások English (en)

A főigazgatóság támogatást biztosít olyan projektek számára is, melyek európai többlettartalommal ruháznak fel valamilyen képzési formát. Példaként említhető többek között a szokatlan nyelvkombinációk oktatása, illetve a posztgraduális konferenciatolmács-képzés, de ide tartoznak a határokon átívelő együttműködést célzó projektek is. 2012 és 2013 folyamán 8 egyetem és az ún.

  • Tanulmányi látogatások a Tolmácsolási Főigazgatóságnál English (en)

A Tolmácsolási Főigazgatóságnál tett látogatások célja, hogy a tolmácshallgatók megismerkedjenek azon intézmények működésével, melyek igénybe veszik a főigazgatóság tolmácsszolgáltatását. A diákok részt vesznek az üléseken, és ún. „vakkabinokban" tolmácsolnak oktatóik jelenlétében, ízelítőt kapva jövőbeli szakmai feladataikból. 2012 folyamán 24 tanulmányi látogatás keretében 539 diák nyert bepillantást a Tolmácsolási Főigazgatóság tevékenységébe.