INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Directoraat-generaal Maritieme zaken en visserij

Al sinds 1982 hebben we in Europa een gemeenschappelijk visserijbeleid. Eigenlijk werden er in de vroege jaren 70 al visserijzaken op Europees niveau geregeld. Maar wat ooit begon met een paar afspraken tussen een handvol landen over het behoud van de traditionele visserij, is nu een complex juridisch en wetenschappelijk geheel. Dat geheel is nodig om de natuur en de visstand te beschermen, want die zijn, zoals inmiddels iedereen erkent, niet onuitputtelijk.

Naast dat visserijbeleid is er nu een nieuw maritiem beleid met een totaalaanpak voor alle actuele uitdagingen voor de Europese zeeën: van het bestrijden van vervuiling tot het beschermen van het milieu, van kustontwikkeling tot nieuwe banen, van grenscontrole tot surveillance enz.

Het directoraat-generaal Maritieme zaken en visserij (kortweg DG MARE) is het departement van de Europese Commissie dat zowel het gemeenschappelijk visserijbeleid als het geïntegreerd maritiem beleid moet uitvoeren. Bij DG MARE in Brussel werken onder leiding van directeur-generaal Lowri Evans ongeveer 400 mensen op terreinen zoals bescherming van de visstand, inspecties op zee, afzetmaatregelen, structurele maatregelen en samenwerking met internationale visserijorganisaties. DG MARE valt onder verantwoordelijkheid van Europees commissaris Maria Damanaki.

Nieuws