INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság

A közös halászati politika nagy utat tett meg 1982-es létrejötte óta – illetve azóta, hogy az első európai halászati politikai intézkedések az 1970-es évek elején életbe léptek. A hagyományos halászati módszerek megőrzését szolgáló, illetve a tagállamok maroknyi csoportját megosztó feszültségeket feloldani hivatott egykori eszközrendszer mára összetett jogi és tudományos keretrendszerré vált. Ma a cél az, hogy védelmezzük a halászati ágazat természeti erőforrásait, melyek képesek ugyan megújulni, de amelyeket nem aknázhatunk ki korlátlanul. Ezt a tényt nem hagyhatjuk tovább figyelmen kívül.

A halászati politika mellett az EU egy új szakpolitikát is létrehozott, hogy annak révén átfogó megoldást keressen mindazokra a kihívásokra, amelyekkel az európai tengerekkel kapcsolatban szembe kell néznünk. Az integrált tengerpolitikának meg kell találnia az utat a környezetszennyezéstől a környezetvédelemhez, foglalkoznia kell a part menti fejlesztés és a munkahelyteremtés, a határellenőrzés és a felügyelet kérdésével stb.

A Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság (röviden: a MARE főigazgatóság) a Bizottság azon szervezeti egysége, amely a közös halászati politika és az integrált tengerpolitika végrehajtásáért felel. A brüsszeli székhelyű, mintegy 400 fős létszámú MARE főigazgatóság, melyet Lowri Evans főigazgató vezet, hat igazgatóságból áll. Az igazgatóságok tevékenysége a két szakpolitikai ág minden vetületét lefedi. Ezek között említhetők többek között a következők: a halászati erőforrások védelme, az ellenőrzés, a piaci és strukturális intézkedések és a nemzetközi halászati kapcsolatok. Tevékenységéről a MARE főigazgatóság Maria Damanaki English (en) tengerügyi és halászati biztosnak tartozik elszámolással.

Hírek