Navigációs útvonal

 

Informatikai irányítása

 

Az informatikai irányítás biztosítja azokat a kereteket és folyamatokat, melyek révén az érintettek meghozhatják és végrehajthatják az információs technológia kezeléséhez, vezérléséhez és felügyeletéhez szükséges döntéseket. A Bizottság olyan informatikai irányítási rendszert léptetett életbe, mely elfogadott nemzetközi szabványokon alapul. Az irányítási rendszer tárgyát a vezetési és szervezeti struktúrák és folyamatok képezik, melyek biztosítják, hogy a Bizottság információs technológiai infrastruktúrája teljes mértékben megfeleljen a szervezet célkitűzéseinek, és elősegítse végrehajtásukat.

A Bizottság informatikai infrastruktúrájának felépítése egyfajta „szövetségi” rendszer jellemzőit mutatja, összhangban az intézmény decentralizált belső felépítésével. Mindegyik főigazgatóság saját hatáskörében látja el az információs erőforrások kezelése terén jelentkező speciális belső feladatokat, az Informatikai Főigazgatóság pedig közös (szervezeti) szolgáltatásokat és támogatást nyújt a Bizottság főigazgatóságai számára.

A Bizottság jól működő és megfelelően kidolgozott koordinációs mechanizmusokat (mindenekelőtt az aktuális informatikai kérdésekkel kapcsolatos döntések közös előkészítését végző bizottságokat) hozott létre annak érdekében, hogy a helyi és a központi informatikai tevékenységek összehangolását és az ehhez szükséges kommunikációt biztosítsa.

A jelentési és engedélyezési láncnak köszönhetően az informatikai stratégiát a Bizottság felső vezetése határozza meg. Az informatikai tervezési és beruházási folyamatokat a Bizottság általános tevékenységi és erőforrás-tervezési folyamatrendszereibe integrálta annak érdekében, hogy a szervezeti és az informatikai célokat teljes mértékben összehangolja.