left
  slide
right
transtrans
 

es da de el en fr it nl pt fi sv

Health and Consumer Protection Directorate-General

Speeches Commissioner Byrne

Εισαγωγικές παρατηρήσεις του κ. David Byrne, αρμόδιου μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, με την ευκαιρία της στρογγυλής τράπεζας υψηλού επιπέδου για την ποιότητα των τροφίμων, Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2001

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα για την ποιότητα των τροφίμων.

Ο Franz και εγώ ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία πιστεύοντας οτι οι ανησυχίες των καταναλωτών στο θέμα της ποιότητας των τροφίμων αυξάνονται διαρκώς. Φυσικά, οι ανησυχίες αυτές οφείλονται εν μέρει σε μια σειρά κρίσεων που εκδηλώθηκαν στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, ζητούν υψηλότερες προδιαγραφές και θέλουν να γνωρίζουν εάν ικανοποιούνται οι πραγματικές ή οι δυνητικές ανάγκες τους.

Στις δεκαετίες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η πολιτική για τα τρόφιμα καθορίστηκε από την ανάγκη αύξησης της παραγωγής και της αποδοτικότητας προκειμένου να επιτευχθεί η επισιτιστική ασφάλεια.

Σήμερα, όμως, η γενική ευημερία και το πλεόνασμα της προσφοράς τροφίμων οδήγησαν στη βαθμιαία μετακίνηση του επικέντρου των δημόσιων πολιτικών πολιτικής από την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα προς την ποιότητα και την ποικιλομορφία της παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής.

_Πράγματι, οι ίδιες οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής τροφίμων δημιουργούν προβλήματα που ανησυχούν το κοινό, εκτός από την υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές και τις δεοντολογικές πλευρές της παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης, της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μια ολοκληρωμένη και πλήρη προσέγγιση όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή και την ποιότητα, σε συνδυασμό με τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και δεοντολογικά θέματα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής.

Πρέπει να διερευνηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγής/κατανάλωσης, το οποίο θα επικεντρώνεται λιγότερο στην παραγωγή και περισσότερο στην ικανοποίηση των προσδοκιών των καταναλωτών για ασφαλή, υγιεινά, θρεπτικά και διαφοροποιημένα τρόφιμα. Με άλλα λόγια, η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ξεχωριστοί στόχοι, αλλά ως αμοιβαία συνδεδεμένα στοιχεία ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής/κατανάλωσης τροφίμων.

Έχουμε εντοπίσει μερικά από τα θέματα που μας ανησυχούν. Τι ακριβώς σημαίνει ποιότητα; Πως ορίζεται; Μήπως η έννοιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τα άτομα; Ποιος είναι ο αντίκτυπος της γεωγραφικής θέσης στις αντιλήψεις των ανθρώπων για την ποιότητα;

Ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε έναν ενιαίο ορισμό της ποιότητας, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά της ποιότητας.

Και πως παρεμβαίνει σε όλα αυτά ο καταναλωτής; Οι σύγχρονες παραγωγικές μέθοδοι πρέπει να τοποθετούν τον καταναλωτή στην κορυφή.

Πιστεύω ότι οι καταναλωτές φοβούνται, όλο και περισσότερο, ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται. Εκπροσωπούνται άραγε τα συμφέροντά τους στις αίθουσες συσκέψεων των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής τροφίμων; Μήπως οι εταιρίες αυτές επικεντρώνονται περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες πιέσεις του χρηματιστηρίου και στα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα της προώθησης των προϊόντων στην αγορά; Ποιά συμβιβαστική λύση μπορεί να βρεθεί μεταξύ της ανάπτυξης μοντέρνων προϊόντων με παγκόσμιες μάρκες και της ποιότητας των τροφίμων;

Υπάρχει επίσης το ακανθώδες θέμα της σχέσης ποιότητας-τιμής. Είναι οι καταναλωτές διατεθειμένοι να πληρώνουν ακριβότερα για καλύτερης ποιότητας προϊόντα; Πόσο ακριβότερα; Ποιες εγγυήσεις τους δίνονται ότι πράγματι τα προϊόντα που αγοράζουν είναι καλύτερης ποιότητας; Μήπως οι σύγχρονες παραγωγικές μέθοδοι στρέφονται κατά της παραγωγής νόστιμων και υγιεινών τροφίμων;

Τέτοιου είδους θέματα απασχολούν τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι και εγώ προσωπικά βέβαιος ότι δεν είναι δυνατό να έχουν διαφύγει της προσοχής των εταιριών παραγωγής και διανομής τροφίμων.

Αυτά τα θέματα αποτελούν τη βασική αιτία για την οποία ο Franz και εγώ ξεκινήσαμε την παρούσα πρωτοβουλία. Έχουμε επισημάνει ένα σοβαρό πρόβλημα και αναζητούμε τα μέσα για να το αντιμετωπίσουμε με τη συνεργασία των καταναλωτών και των ενδιαφερόμενων μερών της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων.

Μερικά από αυτά τα ερωτήματα είναι απλά και άμεσα. Ελπίζω όμως ότι οι απαντήσεις θα είναι πολύπλοκες, ιδίως με δεδομένο τον πολύπλοκο χαρακτήρα της σύγχρονης τροφικής αλυσίδας και τις υψηλές προσδοκίες του σύγχρονου καταναλωτή.

Από τη σημερινή στρογγυλή τράπεζα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να περιγράψουμε αυτά τα θέματα με περισσότερες λεπτομέρειες και να λάβουμε αποφάσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Top

Speeches Commissioner Byrne
ΑΣΦʼΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΊΜΩΝ | ΔΗΜΌΣΙΑ ΥΓΈΙΑ | ΘΈΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ | ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΏΝ

 
lefttranspright

 

  printable version  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs