left
  slide
right
transtrans
 

de en fr nl

Directoraat-generaal Gezondheids-en consumentenbescherming

Press releases

Brussel, 5 juni 2001

Mond- en klauwzeer: Resultaten van het Permanent Veterinair Comité

Het Permanent Veterinair Comité (PVC) heeft zich vandaag uitgesproken voor de voorstellen van de Europese Commissie in verband met mond- en klauwzeer (MKZ). De voorstellen betreffen het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Het Verenigd Koninkrijk

Voor de eerste keer zijn de beperkende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk verlicht. Alle maatregelen in Noord-Ierland en het eiland Man zullen worden opgeheven zodra de beschikking formeel door de Europese Commissie is goedgekeurd. De resterende beperkingen voor Groot-Brittannië zijn tot 20 juli 2001 verlengd. Deze beperkingen zijn: de verzending van levende gevoelige dieren, vers vlees en vleesproducten, verse melk en melkproducten en andere dierlijke producten van deze soorten, tenzij de laatste naar behoren worden behandeld.

Nederland

Het vervoer van levende runderen en varkens uit boerderijen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland (d.w.z.: het noordelijke deel van Nederland) direct naar een slachthuis in een andere lidstaat is reeds sinds 29 mei toegestaan. Deze dieren kunnen nu ook als fok- en gebruiksdier uit deze provincies worden verhandeld.

Het vervoer van levende runderen en varkens uit boerderijen gelegen buiten de bewakingszones rond Oene and Kootwijkerbroek in de provincie Overijssel, in het gedeelte van de provincie Gelderland ten noorden van de Rijn-Waal-Merwede of in het gedeelte van de provincie Utrecht ten oosten van de autosnelweg A-27 direct naar een slachthuis in een andere lidstaat zal worden toegestaan, op voorwaarde dat de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming en doorvoer daarvan in kennis worden gesteld.

De uitvoer van alle gevoelige soorten uit de bewakingszones rond Oene en Kootwijkerbroek en van schapen en geiten uit het gehele land blijft verboden. Deze beperkingen gelden nog tot 25 juni 2001.

De volgende discussie van het Permanent Veterinair Comité over mond- en klauwzeer is gepland voor 12 juni.

Top

Press releases
VOEDSELVEILIGHEID | VOLKSGEZONDHEID | CONSUMENTENZAKEN | DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDS-EN CONSUMENTENBESCHERMING

 
lefttranspright

 

  printable version  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs