left
  slide
right
transtrans
 

de en fr nl

Directoraat-generaal Gezondheids-en consumentenbescherming

Press releases

Brussel, 28 maart 2001

Mond- en klauwzeer: Resultaten van het Permanent Veterinair Comité

Het Permanent Veterinair Comité (PVC) heeft gisteren een discussie gehad over de mond- en klauwzeersituatie in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. De voorstellen van de Europese Commissie tot verlenging van de beschermende maatregelen voor deze vier landen hebben een gunstig advies gekregen.

Verenigd Koninkrijk

Het Comité heeft de bestaande beperkingen verlengd maar is het eens geworden over een geregionaliseerde aanpak voor Noord-Ierland. Dat betekent dat de verzending van niet-behandelde producten alleen zal worden verboden uit het gebied waar de enige uitbraak in Noord-Ierland heeft plaatsgevonden. De nog van kracht zijnde beschermende maatregelen zijn: het verbod op de uitvoer van levende gevoelige dieren uit welke plaats ook in het Verenigd Koninkrijk en het verbod op de verzending naar andere delen van het land, naar de andere lidstaten en naar derde landen van vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van deze soorten uit Groot-Brittannië en het district Newry and Mourne in het graafschap Armagh in Noord-Ierland, tenzij deze producten naar behoren worden behandeld.

Ierland

Voor Ierland zijn de reeds genomen beschermende maatregelen verlengd: het verbod op de uitvoer van levende gevoelige dieren uit welke plaats ook in Ierland en het verbod op de verzending naar andere delen van het land, naar de andere lidstaten en naar derde landen van vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van deze soorten uit het graafschap Louth, tenzij deze producten naar behoren worden behandeld.

Deze twee voorstellen zullen volgens plan door de Commissie formeel worden goedgekeurd op 3 april, de dag voordat de bestaande maatregelen aflopen. Het PVC zet zijn vergadering vanmiddag en misschien ook morgen voort met een discussie over de mond- en klauwzeersituatie in Frankrijk en Nederland en met andere kwesties in verband met mond- en klauwzeer.

Nederland

In Nederland zijn de bestaande beschermende maatregelen tot 6 april verlengd. Deze maatregelen zijn: het verbod op de uitvoer van levende gevoelige dieren uit welke plaats ook in Nederland en het verbod op de verzending naar andere delen van het land, naar de andere lidstaten en naar derde landen van vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van deze soorten uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant, tenzij deze producten naar behoren worden behandeld.

Frankrijk

In Frankrijk zijn verschillende maatregelen genomen. Een algemeen verbod op de verzending van levende gevoelige dieren, vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van deze dieren uit continentaal Frankrijk is voorgesteld. Deze maatregel geldt tot 12 april maar, als tot 2 april geen verdere uitbraken worden gemeld en als alle testresultaten negatief zijn, geldt met ingang van 3 april het verbod op de verzending van vers vlees en vleesproducten, melk en melkproducten en andere dierlijke producten van gevoelige dieren slechts voor de departementen Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis en Val d'Oise, het gebied van de tweede uitbraak.

Vandaag staan een discussie over dieren uit dierentuinen en het verzoek van het Verenigd Koninkrijk om inenting te bespreken op de agenda van de vergadering.

Top

Press releases
VOEDSELVEILIGHEID | VOLKSGEZONDHEID | CONSUMENTENZAKEN | DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDS-EN CONSUMENTENBESCHERMING

 
lefttranspright

 

  printable version  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs