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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
INVITATION TO TENDER NO. ENER/C3/2013-424 

Technical assistance to implementate the review of reference values for high-efficiency 
cogeneration (Article 14(10) of the Energy Efficiency Directive) 

 
contract notice:  OJEU 2013/S 245-425695 of 18/12/2013 

 

 
Last update: 16/01/2014 

 
 
In order to be as transparent as possible, the questions and replies will subsequently be 
assembled and published via this FAQ document. 
 
Question 1:  Does the Commission have a budget maximum for this project? Alternatively 

does the Commission have in mind the number of days of resource to deliver 
this work? 

 
Answer 1:  It is up to the tenderer to submit a financial proposal on the basis of his 

estimation of the number of man-days needed to perform the requested 
services. No maximum budget indication can be provided. 

 
Question 1:  With reference to section 2.6 Financial Offer of tender specifications, is there 

a template that the tenderers can use to present their financial offer? 
 
Answer 2: A financial offer shall be presented taking into account the requirements set 

under section 2.6. of the tender specifications but there is no specific  
template for the presentation of the financial offer. 

 
Question 3: We would like to have some clarification on Task 3. It states “It should at least 

reflect the performance of 20% of the CHP unit at EU level and in Member 
States for each fuel type and technology category.”It is not clear for us how 
we need to interpret “…the performance of 20% of the CHP unit at EU level 
and in Member States …”. Would it be possible to explain this sentence or to 
rephrase it ? 

 
Answer 3: Data collection by the contractor should cover at least 20% of the existing CHP 

Units and CHP capacities at both EU level and Member States level. The 
contractor must know the number and capacity of CHP units in the EU as a 
whole and in each Member States. The contractor must ensure that 
information on the energy performance of existing CHP units is available and 
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covers at least 20% of the capacities and the units installed in the EU. This 
information on the energy performance of at least 20% of the installed CHP 
Units and capacities should also be available for each Member States. This 
means the contractor should have a sufficient sample of information both for 
the combined EU CHP capacity and number of units and for CHP units and 
capacities in each Member States. Information on the 20% of EU installed CHP 
units and capacities will not be sufficient, if this 20% covers only a few 
Member States. Information should be available on the efficiency 
performance of each Member States' CHP fleet. Furthermore the information 
should be representative for all capacity ranges; information on the energy 
performance of 20% of CHP capacity that only covers a few large units will not 
be sufficient, if no information is gathered for other capacity ranges also 
present and important in that Member States. The overall guiding principle 
for evaluation will be whether the contractor is collecting sufficient 
information on a representative sample of units in each EU Member States 
and in the EU as whole regarding all important capacity sizes and categories. 
This requires a substantial amount of data. Data collection and securing the 
representative sample of data is an important part of the work of the 
contractor.  
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