Navigation path

Kezdőlap
Versenypolitikai honlap
Margrethe Vestager biztos honlapja
Főigazgató
Vezető versenyügyi közgazdász
Meghallgató tisztviselők
Szóló éves jelentés
Kapcsolat

Versenypolitikai Főigazgatóság

Versenypolitika az Európai Unióban

Az Európai Bizottság a tagállami versenyhatóságokkal közösen azon dolgozik, hogy közvetlenül érvényt szerezzen az Európai Unió versenyszabályainak, azaz az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 101–109. cikkének. Annak érdekében, hogy az uniós piacok jobban működjenek, biztosítja, hogy a vállalatok mindegyike egyenlő, tisztességes és méltányos feltételek mellett versenyezzen egymással. Ez a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és az európai gazdaság egészének egyaránt javára válik.

A Bizottságon belül elsődlegesen a Versenypolitikai Főigazgatóság feladata, hogy a versenyszabályoknak közvetlenül érvényt szerezzen. Bővebben… pdf


Szervezeti felépítés, munkatársak

 • A Versenypolitikai Főigazgatóságot Alexander Italianer vezeti.
 • Organigram en fr pdf
 • A főigazgatóságon belül tevékenykedő feladata, hogy közvetlenül a főigazgató számára egyes ügyek és szakpolitikai kérdések kapcsán független gazdasági tanácsadást nyújtson.
 • A meghallgató tisztviselők, Joos Stragier és Wouter Wils, a Versenypolitikai Főigazgatóságtól függetlenül, a versenypolitikai biztos közvetlen irányítása alatt végzik tevékenységüket. Feladatuk az, hogy biztosítsák az eljárások szabályszerűségét, valamint a felek eljárási jogainak védelmét. Ezenfelül elősegítik, hogy az Európai Unió tröszt- és összefonódás-ellenes eljárásai során a döntéshozatali munka megfelelő minőségben menjen végbe.

Álláslehetőségek

 • A versenypolitikáról szóló éves jelentés

  A jelentés tartalmazza azokat a legfontosabb politikai és jogalkotási kezdeményezéseket, döntéseket, melyeket az uniós versenyjog alkalmazásával kapcsolatban az Európai Bizottság elfogadott.


  Éves irányítási terv

  Az éves irányítási terv a Versenypolitikai Főigazgatóság munkaterve. Szerepe kettős: egyrészt konkrét műveletekké formálja a Bizottság prioritást élvező kezdeményezéseit és stratégiai célkitűzéseit, másrészt a főigazgatóság vezetése a tevékenységekre és forrásokra irányuló összes tervezési, nyomonkövetési és jelentéskészítési műveletet e dokumentum alapján hajtja végre.


  Éves tevékenységi jelentés

  Az éves tevékenységi jelentés a főigazgatóság adott évi működése során elért eredményeket, valamint a felhasznált forrásokat ismerteti, más szóval az éves munkaprogram végrehajtásáról tájékoztat. A dokumentum egyben a főigazgató Bizottság számára benyújtott jelentése, melyet mint engedélyezésre jogosult tisztviselő, az EU költségvetés kezelése terén ráháruló feladatok végrehajtásáról készít.


  Kapcsolattartók és levelezési címek


  Látogatási cím

  Európai Bizottság
  Versenypolitikai Főigazgatóság
  Place Madou, Madouplein 1
  1210 Saint-Josse-ten-Noode /Sint-Joost-ten-Noode
  Belgium

  Térkép és tömegközlekedési lehetőségek megtekintése pdf

 •