Navigációs útvonal

A Főigazgatóság bemutatása
Megbízatás
Szervezeti diagram
Amennyiben részletesebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az angol, francia és német nyelven hozzáférhető "Pénzügyi programozás és költségvetés" című oldalra.

További eszközök

 A Főigazgatóság bemutatása

A Költségvetési Főigazgatóság biztosítja, hogy a költségvetési hatóság – az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa – jóváhagyja az Unió politikáinak végrehajtásához szükséges forrásokat, továbbá elősegíti a közösségi alapokkal való hatékony és eredményes gazdálkodást, valamint beszámol az előirányzatok felhasználásáról. Négy, Brüsszelben található igazgatóságból áll, és csaknem 420 fős személyzettel rendelkezik.

A Főigazgatóság költségvetési szerepe abban áll, hogy a középtávú pénzügyi terv keretében irányítsa a Közösség kiadásait, ugyanakkor biztosítsa az éves költségvetési eljárás zökkenőmentes lefolyását a két intézmény közötti konstruktív párbeszéd elősegítésével.

Noha a Költségvetési Főigazgatóság nem vesz részt az előirányzatok igazgatásában – ez ugyanis a Bizottság operatív egységeinek feladata –, felel azonban a Közösség saját forrásainak a tagállamoktól történő beszedéséért, amelyek az Unió költségvetését finanszírozzák.

A Főigazgatósághoz tartozik a Bizottság számviteli egysége is, mely elkészíti az Unió pénzügyi kimutatásait (a Bizottság elszámolását és az európai intézmények összevont elszámolásait).

Végül a Főigazgatóság meghatározza az Európai Unió pénzügyeire vonatkozó szabályokat, valamint tanácsadás és képzések nyújtásával elősegíti a Bizottság egységeinek hatékony és eredményes pénzgazdálkodását. Így a Főigazgatóság döntő szerepet játszik azon igazgatási reformfolyamatban, melynek célja, hogy az intézményt olyan magas színvonalú közigazgatással lássa el, melynek segítségével a lehető leghatékonyabban tudja ellátni a Szerződésből eredő feladatait.

DG Budget Management plan en

Kristalina Georgieva -  Vice-President, Budget & Human Resources Kristalina Georgieva
Alelnök
Költségvetés és emberi erőforrások
Nadia Calviño -  költségvetési főigazgató Nadia Calviño
Költségvetési főigazgató
fr fr en
Egyéb weboldalak  

Multiannual Financial Framework 2014-2020

Kérdése van Európáról?