Navigacijski put

Page navigation

Dodatni alati

Nova priča za Europu

Kako će priča djelovati?

Da bi udahnula nov život europskom duhu, Europska unija poziva europske umjetnike, intelektualce, znanstvenike, akademike i sve građane Europe da zajednički istraže povijest, vrijednosti, simbole i kulturne aspekte koji ih ujedinjuju te osmisle novu viziju za Europu.

Tijekom 2013. i početkom 2014. u raznim će se dijelovima Europe održati tri opća skupa "O oblicima zamisli i razmišljanja o Europi". Oni će poslužiti kao inspiracija za novu priču. Ostali će paralelni događaji omogućiti debatu u drugim europskim gradovima.

Objavit će se sažetak priče i niz pojedinačnih vizija Europe kakvom je vide umjetnici, intelektualci, znanstvenici i drugi građani.

Zašto umjetnici, intelektualci i znanstvenici?

Održiva budućnost Europe traži sudjelovanje i uključivanje svih sektora društva. U ovoj debati o našoj zajedničkoj budućnosti mora se čuti glas građana svih profesija.

Posebno vrijedan doprinos mogu dati umjetnici, intelektualci i znanstvenici. Bit europskog projekta nije samo u ekonomskoj suradnji, već i u povezivanju različitih europskih kultura i težnji iz kojih izvire velika snaga našeg kontinenta. Osim ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, i europske su temeljne kulturne vrijednosti važan dio europskog projekta. Kulturni sektori, od umjetnika do znanstvenika, imaju ključnu ulogu promocije tih vrijednosti za dobrobit građana i cijelog ustroja Europe.

Doprinos priči

Projekt ima za cilj obuhvatiti velik broj građana Europe koji su pozvani pismenim opisom vlastite vizije doprinijeti stvaranju moguće nove priče za Europu.

Pozdravljamo osobne i maštovite ocjene i vizije razvoja Europe te evolucije njezinih vrijednosti i simbola u očima njezinih građana. Cilj je ponuditi kreativne misli na temu slike Europe te predanosti i odgovornosti svih strana s ciljem jačanja procesa europske integracije.

Konkretno, svi koji žele sudjelovati mogu odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Što Europa znači meni: što bi trebala značiti svojim građanima?
  2. Zašto danas trebamo kulturnu Europu?
  3. Kako bi novu priču trebalo podijeliti s europskim građanima?