Navigointipolku

Page navigation

Lisätyökalut

Kansalaiset mukaan EU-keskusteluun

EU-komissaarit vierailevat eri puolilla EU:ta keskustelemassa kansalaisten kanssa perusoikeuksista ja EU:n kehittämisestä.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso haluaa käynnistää laajan keskustelun DeutschEnglishfrançaisportuguês ehdotuksistaan, jotka koskevat talous- ja rahaliiton syventämistä ja legitiimin poliittisen liiton luomista.

Barroson mielestä tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua, johon myös kansalaiset osallistuvat. Ajatustenvaihtoa edistääkseen komissio järjestää seuraavien 15 kuukauden aikana keskustelutilaisuuksia kaikissa EU-maissa. Ensimmäinen niistä järjestettiin 27.9.2012 Cádizissa Espanjassa English.

Kansalaisille halutaan antaa tilaisuus keskustella suoraan EU-poliitikkojen kanssa perusoikeuksista ja siitä, mihin suuntaan EU:ta pitäisi kehittää.

Nämä nk. kansalaiskuulemiset ovat avoimia kaikille, ja lisäksi ne ovat seurattavissa suorina lähetyksinä internetin kautta. Niihin osallistuu myös paikallisen, alueellisen ja kansallisen tason päätöksentekijöitä.

Kansalaiskuulemiset ovat osa EU:n kansalaisuuden teemavuoden 2013 tapahtumia.

Komissio ottaa kuulemisissa tulleet mielipiteet huomioon, kun se laatii ehdotuksia kansalaisten oikeuksien vahvistamisesta.

Komissio haluaa keskustella kansalaisten kanssa. Anna äänesi kuulua.

Mitä EU-kansalaisuus tarkoittaa?

Euroopan unionissa kansalaiset eivät ole pelkästään kotimaansa kansalaisia vaan myös EU-kansalaisia. Kansallisessa lainsäädännössä taattujen oikeuksien lisäksi heillä on EU:n perussopimusten English ja EU:n perusoikeuskirjan takaamia oikeuksia.

EU-kansalaisella on oikeus elää, työskennellä, matkustaa ja tehdä ostoksia EU:n kaikkien 27 jäsenmaan alueella.

Lisätietoa EU-kansalaisen oikeuksista

Euroopan unionin kansalaisuuden teemavuosi 2013 Englishfrançais

EU:n toimet kansalaisten oikeuksien parantamiseksi DeutschEnglishfrançais