Навигационна пътека

Page navigation

Допълнителни инструменти

Присъединете се към дебата за Европа

Политици от Европейската комисия ще дойдат при вас, за да чуят какво мислите за правата си и за бъдещето на Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за интензивен дебат DeutschEnglishfrançaisportuguês по неговото предложение за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз и за създаването на легитимен политически съюз.

Той заяви, че този дебат трябва да се състои в нашите общества и сред европейците. Комисията отговаря със серия от диалози, които ще се проведат през следващите 15 месеца във всички страни от ЕС. Първият от тях се състоя на 27 септември в Кадис, Испания English.

Това е вашата възможност да разговаряте директно с политици от ЕС за вашите права, за това в каква Европа искате да живеете и какви са очакванията ви за Европейския съюз.

Гражданските диалози са открити за всички и ще бъдат излъчвани на живо по интернет. Сред участниците ще има политици на местно, регионално и национално ниво.

Тези диалози са част от Европейската година на гражданите 2013: цяла година, посветена на правата ви като европейски граждани.

Вашите мнения ще бъдат взети предвид в бъдещите предложения на Комисията за укрепване на вашите права и за Съюз, в който тези права се спазват изцяло.

Комисията иска да разговаря с вас. Направете така, че мнението ви да бъде чуто.

Какво представлява европейското гражданство?

Всички ние сме граждани не само на родните си страни, но и на Европейския съюз. В добавка към правата ни на национално равнище ние имаме и права, гарантирани от Договорите на ЕС и от Хартата на основните права на ЕС English.

Например: гражданството на ЕС ви дава право да живеете, работите, пътувате и пазарувате в която и да е от 27-те страни членки.

Още за правата ви като гражданин на ЕС

2013 – Европейска година на гражданите Englishfrançais

Улесняване на живота на гражданите DeutschEnglishfrançais