Sti

Malta
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Hovedstaden hedder Valletta, og her bor knap 10.000 mennesker.
Malta er 320 km2 - Danmark er knap 140 gange større. Den længste afstand på Malta fra nord til syd er på 27 km.
Der er 3.055 km fra København til Valletta.
Malta har ingen jernbane og kun 2.188 km hoved-/motorvej.
I 2000 havde 36 procent af malteserne en mobiltelefon.
I 2000 var 6,5 procent af malteserne arbejdsløse. Samme år var 10,6 procent af de unge under
25 år arbejdsløse.

Danmark eksporterede i 2000 for 178 millioner kroner (24 millioner euro) til Malta - primært fisk og mejeriprodukter.

Samme år importerede Danmark for godt 32 millioner kroner (4,3 millioner euro) - primært elektriske maskiner, beklædning og fisk.

Malta blev selvstændigt den 21. september 1964 efter at have været under Storbritanniens styre i 174 år. Først 10 år senere, nemlig i 1974, fik Malta sin totale uafhængighed fra Storbritannien og blev en republik.

Malta sendte sin første ansøgning om optagelse i EU den 16. juli 1990. Ansøgningen blev stillet i bero i 1996 og først aktiveret igen i 1998. Malta indledte optagelsesforhandlingerne med EU i februar 2000. Efter planen skal malteserne stemme om et kommende medlemskab af EU den 8. marts 2003.

Danskerne kom med det maltesiske flag
Man siger, at Danmark og Malta gav hinanden deres respektive flag. Først gav danskeren Storgreve Roger malteserne det flag, som skulle blive deres. Det skete på et togt, hvor han først tog magten fra araberne på Sicilien i 1090 og senere var på vej til Malta for at gøre det samme. Historien siger, at Roger havde det rød-hvide flag med til Malta, og at han forærede malteserne det som tak for en god modtagelse.

Det siges, at malteserne 129 år senere gjorde gengæld og forærede danskerne dét, vi kender som Dannebrog. Det skete i et slag i Estland, hvor danskerne med vold og magt forsøgte at gøre esterne kristne. I slaget deltog også nogle johannitterriddere fra Malta - de såkaldte malteserriddere - og i kampens hede sled deres flag sig løs, steg mod himlen og dalede lige ned i favnen på den danske konge Valdemar Sejr. Valdemar tog flaget med hjem og gjorde det til danskernes flag.

I dag har flaget stadig de oprindelige farver rød og hvid, men udseendet er ændret en smule - til det, vi i dag kender som Dannebrog.

Det mest bombede område i verden
Under Anden Verdenskrig forsynede Malta Storbritannien med en vigtig luft- og flådebase på øen. På grund af sin vigtige strategiske position kom øen i mere end 20 måneder under så svære luftangreb, at øen var lammet. Ofte blev det til mere end 300 angreb fra bombefly per dag. Fra 1940 til 1942 gjorde 2.470 luftangreb Malta til det sandsynligvis mest bombede område i verden.

Poesibogen:

Navn: Karina Bonnici
Alder: 23
Studie: Erhvervsøkonomi
Bor: Hos mine forældre

Holdning til EU: Jeg synes, Malta skal være med, fordi det giver os mulighed for at studere og arbejde i udlandet.
Den vigtigste grund til at være med i EU: Det vil give landene i EU mulighed for at stå stærkere over for resten af verden. Og det vil give Malta bedre standarder, fordi EU's standarder er bedre end de fleste landes.
Hvad er ikke så godt ved EU: Nogle påstår, at der vil komme folk fra andre lande og tage vores job på Malta, men det tror jeg nu ikke på.
Hvad skal ændres i EU: Jeg synes, at det fungerer meget godt, som det er.
Hvad drømmer du om: Jeg skal studere i London næste år. Jeg vil gerne arbejde som systemanalytiker og blive meget rig!
Hvad ved du om Danmark: At I har en masse flotte fyre!
Hvad er Malta kendt for: Vores historie.
Populære tv-udsendelser: Big Brother - på Malta hedder det Mhux Grande Fratello. Det er ret populært.

På Malta taler man maltesisk og engelsk!

Goddag - Kif int
Farvel - Sahha
Ja - Iva
Nej - Le
Værsgo - Hawn int
Tak - Grazzi
Undskyld - Skuzani

Hvis man kigger på en sygeplejerskes arbejdstøj, så finder man som regel et lille emblem med malteserkorset, og det samme er tilfældet, hvis man kigger på den danske snaps Aalborg Akvavit - det rød-hvide malteserkors er på etiketten. Det bliver betragtet som et fredssymbol.

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen