Sti

Der er penge i EU-journalistik
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Der er penge i EU-journalistik

Det kan være svært at overtale din chef eller din kunde til at finde en måneds løn til at sende dig på undersøgende reportage i Bruxelles eller til at lade dig kulegrave de lokale støtteordninger. Heldigvis er der penge at søge og priser at vinde, som er udlovet af fonde eller organisationer, og som enten er målrettet journalistik om EU eller Europa.

Du skal dog være opmærksom på, at der som regel ligger en klar dagsorden bag de priser, der udloves af EU-systemet, for eksempel når du kan vinde en pris for at sætte fokus på patienters rettigheder i EU.

European Journalism Fund

'European Fund for Investigative Journalism' er en fondsbetalt pengekasse, der deles ud til undersøgende journalistiske projekter på tværs af Europas grænser. Det betyder, at du skal samarbejde med kolleger fra mindst ét andet land, eller at dit produkt skal målrettes både et dansk og et europæisk publikum og altså skal bringes i et tværeuropæisk medie. Der er ikke noget fast beløb, fonden uddeler.

fondens hjemmeside kan du se en række eksempler på projekter, der tidligere har fået støtte.

The Innovation in Development Reporting Grant Programme

En støtteordning betalt af Bill og Melinda Gates-fonden. Pengene går til udviklingsjournalistik i Europa, og puljen kan kun søges af journalister fra de otte europæiske lande, der giver mest i ulandsbistand. Fagbladet Journalisten har i 2014 afsløret, at Danmark ved en fejl ikke er med på listen, men European Journalism Centre, der administrerer prisen, forventer at danske journalister kan søge penge, når en ny ansøgningsrunde starter senere på året.

I 2013 blev der uddelt 550.000 euro til forskellige projekter.

Nordisk Råds journaliststipendier

Ikke et EU-stipendie, men et stipendie til journalister, der behandler samarbejde mellem de nordiske lande. Nordisk Råd opfordrer både fastansatte og freelancere, samt både skrivende, radio- og tv-journalister til at søge.

Timbuktu-fonden

Timbuktu-fondens pris gives for kritisk ulandsjournalistik. Vinderen modtager 100.000 kroner, som også skal være med til at finansiere ulandsjournalistik fremadrettet. kortlink.dk/95t2

Timbuktu-fonden for studerende

I 2011 har Timbuktu-fonden lanceret en særlig pris målrettet journaliststuderende. Prisen er på 25.000 kroner og gives ligeledes for kritisk ulandsjournalistik.

Andre priser

Der findes et hav af andre priser, hvoraf mange er særligt målrettet et bestemt sprogområde, et bestemt land og/eller et specifikt emne. For eksempel er der priser, der udloves for undersøgende journalistik mere bredt, og som derfor også kan vindes for EU-journalistik. Du kan se en udvidet liste over priser og legater hos European Journalism Fund her.

Europa-nævnet

Du kan også søge penge til journalistiske projekter i alle afskygninger hos Europa-Nævnet. Europa-Nævnet er kort fortalt den kasse, der holder pumperne i gang i den danske EU-debat, og nævnet uddeler millioner af kroner ud fra en meget bred fundats.

Europa-Nævnet giver penge til organisationer og enkeltpersoner og til debatmøder og bøger. Og også til journalistik. Der er talrige eksempler på, at journalister har fået bevilget penge til at lave både mindre og større projekter om EU. Blandt andre har Altinget fået en bevilling til at starte sin særlige EU-portal.

Penge fra Europa-Nævnet er delt op i fire puljer - A, B og C og en partipulje.

Partipuljen går udelukkende til partier, der er repræsenteret i Folketinget og i Europa-Parlamentet. Pulje A går til organisationer, der har som hovedformål at oplyse om Europa-politik, Pulje B går til organisationer, der har det som delformål.

Pulje C går til enkeltarrangementer og projekter, og hvis du vil søge penge til at lave en film om EU, så er det her, du skal søge. I 2011 ligger der 4,1 millioner kroner i Pulje C.

Du kan læse meget mere om Europa-Nævnet og kravene på nævnets hjemmeside. Her kan du også downloade ansøgningsskemaer og finde næste deadline.

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 24/04/2014  |Til toppen