Sti

Europa-Parlamentet
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Europa-Parlamentet
europarl.europa.eu

Europa-Parlamentet eller Parlamentet er de folkevalgte politikere i EU. Et medlem af Europa-Parlamentet forkortes som regel 'MEP'. Medlemmerne er valgt samtidig i de enkelte lande, og de sidder fem år ad gangen. Næste gang der skal være valg til Europa-Parlamentet er i 2019. Der er i dag 751 medlemmer af Europa-Parlamentet.

Antallet af medlemmer per land afhænger af indbyggertal, men mindre lande har relativt flere medlemmer, end indbyggertallet berettiger, ligesom de største lande har lidt færre. Danmark har 13 medlemmer, mens Tyskland har flest med 96 medlemmer, og Malta har færrest med 6 medlemmer.

Parlamentet lever lidt af en nomadetilværelse. Til dagligt holder det til i en klynge af bygninger foran Place Luxembourg i Bruxelles. Her er både kontorer til alle MEP’er, plenarsal, mødelokaler og en hel del administrativt personale. Samtidig har Parlamentet en stor administrativ blok – Generalsekretariatet - der ligger i Luxembourg.

11 gange om året rejser Europa-Parlamentet fra Bruxelles til den franske by Strasbourg for at stemme om lovene. Rejsen til og fra Strasbourg er blevet kaldt et "rejsecirkus", fordi det koster millioner af euro og forurener. Kritikere mener, man lige så godt kunne holde plenarmøderne i Bruxelles, men det vil kræve en traktatændring. Især Frankrig fastholder, at Strasbourg har symbolsk betydning som Parlamentets hjemby.

Det er på plenarmøderne i Strasbourg, at Parlamentet officielt tager stilling til lovforslag. Det kan være en stor oplevelse at kigge med som journalist, fordi politikerne her holder store brandtaler, og fordi parlamentsbygningen i Strasbourg summer af korridorsnak. Men både talerne og stemmelisterne er for det meste skrevet på forhånd, og det, der foregår i selve plenarsalen, er spil for galleriet. Det betyder naturligvis, at det tit er godt fjernsyn, men der sker ikke mange kovendinger i selve salen.

Europa-Parlamentet er i dag EU's mest magtfulde institution. Der sidder medlemmer i parlamentet, der har mere indflydelse på dansk politik end noget medlem af Folketinget inklusive statsministeren.

Ole Ryborg, EU-korrespondent for DR


På Europa-Parlamentets hjemmeside kan du finde kontaktinfo på alle medlemmer af Parlamentet, og generelt er MEP'erne meget villige til at tale med journalister, da medieopmærksomheden til daglig er til at overse. Bare klik på det land, den enkelte MEP er fra, så dukker der en komplet liste op.

Parlamentet holder ikke pressemøder hver dag. Men fredagen før plenarsamlinger i Strasbourg holdes der et pressemøde i Bruxelles klokken 11. Her vil presseteamet og udvalgte embedsmænd fortælle om dagsordenen for plenarsamlingen og besvare spørgsmål.

 

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 11/05/2015  |Til toppen