Sti

EUs Ombudsmand
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

EUs Ombudsmand

EU har en fælles ombudsmand. Han hedder Nikiforos Diamandouros og er græker. Ombudsmandens rolle er at beskytte borgere, virksomheder og foreninger imod fejl og dårlig behandling fra EU-systemets side.

Som journalist kan du bruge Ombudsmanden til flere ting: Interviewe ham om problemer, undersøge tidligere afgørelser eller selv indgive klager til ham.

Vil du klage over embedsværket, så foregår det via Ombudsmanden. I september 2010 relancerede Ombudsmanden sin hjemmeside. Den er nu blevet nemmere at finde rundt på, og det er relativt nemt at klage. Systemet er indrettet sådan, at du bliver stillet en række spørgsmål om din sag, inden du kan klage - blandt andet, om sagen er blevet behandlet ved en domstol.

Du kan kun klage til Ombudsmanden, hvis du allerede har klaget din nød uden held over for den EU-institution, du mener, har begået en fejl. Klagen skal også indgives mindre end to år efter, du er blevet bekendt med det, du klager over. Og så må din klage som hovedregel ikke have været for en domstol.

Som journalist kan du blandt andet klage til Ombudsmanden over afslag på aktindsigt, eller hvis du føler dig vildledt af embedsværket.

Du kan også bruge Ombudsmanden journalistisk. Ombudsmanden lægger stor vægt på at samarbejde med pressen, og på hjemmesiden kan du finde pressemeddelelser, som Ombudsmandens kontor sender ud i forbindelse med vigtige sager. Fra marts 2011 er kontoret også begyndt at lægge igangværende klagesager online. Det sker som regel umiddelbart efter, de har taget kontakt til den myndighed, der klages over. Her kan måske ligge en fremtidig kilde til at opsnuse gode historier.

Du kan også se en oversigt over udvalgte sager fra 2001 til 2010.

Hvis du skal interviewe Ombudsmanden om en igangværende sag eller om en mulig klage fra en dansk kilde, skal du kontakte hans pressemedarbejder. Du kan skrive direkte til hende via dette link, hvor du også finder hendes direkte telefonnummer.

Se eventuelt også afsnittet om Europa-Parlamentets Udvalg for Andragender.

 

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 24/04/2014  |Til toppen