Sti

Hold øje med implementeringen
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Hold øje med implementeringen

Implementeringen af EU-love er en guldgrube, som ikke ret mange danske journalister graver i. Én ting er, at Danmark ofte er meget hurtig til at implementere nye regler fra EU og derfor umiddelbart virker som en EU-duks. Men implementering handler om fortolkning, og der kan være stor forskel på, hvordan de nye regler ender med at se ud fra land til land.

Derfor kan det være rigtig interessant at kigge på det kommunale eller regionale niveau, når de for eksempel skal leve op til nye miljøkrav fra EU. Det kan være en ide at kigge mod vore nabolande og undersøge, hvordan de har valgt at implementere loven. Har danskerne tolket reglerne strammere, lempeligere eller helt anderledes? Er en dansk kommune sprunget over, hvor gærdet er lavest? Eller er kommunerne tværtimod overforsigtige?

Hvis du vil vide, hvor langt en lov er i implementeringen, så kan du undersøge hver enkelt lov ved at slå den op på retsinformation.dk.

Et godt eksempel er historien 'Op mod 1000 landmænd har ulovlige stalde', der blev sendt i 21 SØNDAG på DR1 den 8. maj 2011. Her dokumenterer DR, at en række kommuner har givet landmænd lov til at udvide deres landbrug, men nu vurderer en miljøprofessor, at udvidelserne er i strid med EU's krav til beskyttelse af miljøet. Kommunerne er ifølge EU's miljøkrav forpligtede til at overveje en række hensyn, men de krav er ikke blevet implementeret ordentligt i dansk lov. Det bliver til en væsentlig mand mod systemet-historie om landmanden, der må dreje nøglen om, hvis hans nye stalde skal rives ned igen.

I EU's lovgivningsdatabase, EUR-Lex, kan du se om og hvordan hvordan de andre medlemslande har gennemført de forskellige EU-retsakter.

 

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 24/04/2014  |Til toppen