Sti

Forord
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Velkommen til en uafhængig EU-håndbog

EU kan være en svær nød at få hul på som journalist. Dansk Journalistforbund (DJ) leverer her et værktøj til sine medlemmer, som gør det lidt lettere at knække nøden.
 
EU’s betydning for medlemslandene vokser. På mange områder meget stærkt. Derfor har vi som borgere brug for at vide mere om EU.

Hvem er bedst til at give os den viden? Det er journalisterne naturligvis. Især hvis de er klædt godt på.

Mange journalisters erfaring er, at Europa-Kommissionen er mere åben end et gennemsnitligt dansk ministerium. Men kun hvis man kender spillereglerne og ved, hvad man skal grave efter. Det er nemlig svært i et system, som indeholder enorme mængder af informationer.

Håndbogen gør det nemmere at finde ud af, hvor man kan grave (og hvem, man skal spørge).

Bogen henvender sig i særlig grad til journalister, som ikke arbejder med EU til hverdag - uanset om du er lokaljournalist, sportsjournalist eller skriver om dansk politik.

Europa-Kommissionens danske kontor har afholdt udgifter til håndbogens tilblivelse. Det gælder både honorar til skribent, grafisk tilrettelægger og trykkeri. DJ’s udgifter strækker sig til distribution af hæftet.

Kommissionen har accepteret et armslængdeprincip om redaktionel frihed til skribenten - og DJ har heller ikke blandet sig i den redaktionelle linje.

Derfor kan vi byde indenfor i en uafhængig EU-håndbog - betalt af EU.

Esben Ørberg, Kommunikationskonsulent, Dansk Journalistforbund


2014: Store skifteår


2014 er det store skifteår. I år skal der både udpeges en ny Europa-Kommission, en ny EU "udenrigsminister", en ny formand for Det Europæiske Råd og en ny formand for Europa-Parlamentet efter 1. akt er afsluttet: Valget til Europa-Parlamentet i maj måned.

Alt dette betyder en forøgelse af EU-aktiviteterne i Danmark og formentlig også i de danske medier. Erfaringen tilsiger, at mange journalister derfor vil "få EU ind på livet", selvom dette stofområde til daglig plejer at ligge under radaren.

Denne håndbogs tilgang er at give overblik, omrids, ideer og tips frem for en detaljeret, slavisk oversigt over institutioner, navne, mailadresser, telefonnumre og andre detaljer. Derfor skal håndbogen i mange tilfælde suppleres med netop den slags kontaktoplysninger på nettet. Af samme grund foreligger guiden også elektronisk her. Har du mere lyst til at få papirversinen i hånden, kan den bestilles ved henvendelse til Europa-Kommissionen.

Journalisthåndbogen er den fjerde i årenes løb, og vi gentager samarbejdet med "kunderne", repræsenteret ved Dansk Journalistforbund. Som ved tredje udgave har vi valgt at lade en uafhængig skribent udarbejde guiden med redaktionel frihed.

Jeg ønsker dig et godt udbytte af Håndbogen og modtager gerne ris, ros og gode ideer til kommende guider.

Jens Ring, pressechef, Europa-Kommissionen i Danmark

 

Om forfatteren: 

Journalist Andreas Marckmann Andreassen er digital redaktør på Journalisten. Han har skrevet Håndbog i EU for journalister (2011) og har afholdt en lang række kurser, seminarer og foredrag om EU-journalistik. Han har tidligere skrevet om EU for en række medier, heriblandt Bruxelles-baserede EUobserver.

 

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 24/04/2014  |Til toppen