Sti

Aktindsigt
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Aktindsigt

Før du søger aktindsigt, så sæt dig ned og læg en plan: Afgræns din søgning så præcist som muligt. Hvad er det, du skal bruge? Hvilken EU-institution har med størst sandsynlighed det, du leder efter? Har du gennempløjet deres hjemmeside?

Når du har præciseret din søgning så meget som muligt, kan du sende den af sted. Ifølge reglerne har EU-myndighederne pligt til at hjælpe dig med at finde det, du leder efter, og også med at omformulere din ansøgning, så den opfylder kravene og er præcis nok.

Der er forskel på, hvordan du søger aktindsigt afhængigt af, hvilken institution du søger i. Hvis du søger hos Europa-Kommissionen, så start med at finde ud af, hvilket af de såkaldte 'generaldirektorater' der arbejder med emnet, og søg direkte hos dem. Du kan også søge centralt gennem Kommissionens Generalsekretariat.

Hvis du søger hos Europa-Parlamentet eller Ministerrådet, så skal du søge centralt. Skriv til henholdsvis registre@europarl.europa.eu og access@consilium.europa.eu.

Du har ret til at få svar inden for 15 arbejdsdage, men hvis du ikke hører noget fra institutionen, skal det betragtes som et afslag. Du har dog krav på en kvittering for din anmodning umiddelbart efter, den er indsendt.

Hvis du får afslag, har du 15 dage til at bede institutionen om at genoverveje. Det kan bære frugt, fordi ansøgningen så behandles på et højere niveau af nogle nye embedsfolk.

Hvis du får afslag igen, har du to måneder til at føre sagen for EU-Domstolen, hvis du vil det. Du kan også inden for to år anmode den europæiske Ombudsmand om at gå ind i sagen (læs mere om ombudsmanden her).

Overvej altid, om du kan få noget ud af også at søge aktindsigt i et medlemsland. Det kan nogle gange være nemmere at hive oplysningerne ud af et ministerium end af EU-systemet. Sverige har for eksempel tradition for megen åbenhed i forvaltningen, så det kan godt være en god ide at søge via Stockholm i stedet for København eller Bruxelles. Til gengæld er der andre lande, der har en helt anden og meget lukket kultur i staten.

Et godt eksempel er Informations afdækning af den såkaldte statsløsesag i starten af 2011. Her kunne journalisterne Anton Geist og Ulrik Dahlin i april 2011 afsløre, at de danske myndigheder havde mørklagt dele af en korrespondance med Sverige om overholdelse af FN-konventionen om statsløse - ifølge flere eksperter var mørklægningen i strid med loven. Afsløringen var mulig, fordi de to journalister søgte aktindsigt i den samme korrespondance i både Danmark og Sverige, og svenskerne udleverede også det, de danske myndigheder forsøgte at skjule.

Organisationen Wobbing.eu arbejder for bedre aktindsigt i hele Europa. De har flere tips til at søge aktindsigt i EU. Besøg dem på wobbing.eu.

Der er et kæmpe kultursammenstød i forvaltningen. I Nordeuropa er alt ned til en spindoktors sms’er et ’dokument’, der er omfattet af aktindsigt. I Sydeuropa skal det være stemplet og underskrevet af chefen for at være et ’dokument’, alt andet er internt.”

Brigitte Alfter, EU-journalist og medstifter af Wobbing.eu

Takket være den såkaldte Århus-konvention er der særlige muligheder, hvis du søger aktindsigt i miljøspørgsmål. Det kan du læse mere om her

 

 


 

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 24/04/2014  |Til toppen