6. november 2008
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

Arkiv

Beskæftigelse

Europæiske læger står i kø for at arbejde i Danmark
Region Syddanmark har erfaret at læger fra andre EU-lande er meget villige til at tage til Danmark og arbejde. Grunden er de attraktive forhold med for eksempel 37 timers arbejdsuge. Regionen vil nu finde ansøgere udenom de normale mellemmænd der tager en halv million kroner per læge der bliver sendt til Danmark. Annette Lunde chefkonsulent i HR i Region Syddanmark udtaler at Regionen kan gøre det billigere og bedre selv.
(Berlingske Tidende 1/15)

Eksterne forbindelser

Positive toner fra Europa
Formanden for Europa Kommissionen Jose Manuel Barroso udtalte i går at Barack Obama kan regne med hele Europa Kommissionens støtte når det gjaldt om fremtidigt transatlantisk samarbejde. Barrosos lykønskninger var blot en blandt mange fra stats- og regeringschefer rundt om i EU.
(Information 1/8 og Berlingske Tidende 1/26)

Det Indre Marked

EF-domstolen ser på agenturaftaler
EF-domstolen har i en sag mellem de spanske virksomheder CEPSA og Tobar understreget at agenturaftaler falder uden for konkurrencereglerne i EU.
(Jyllands Posten 3/11)

Medlemslande/Interne anliggender

Foghs euro-håb begravet af SF
Selv med de ændringer, SF kræver af euro-samarbejdet, er det tvivlsomt om SF vil sige ja. Dermed må statsministeren stoppe sin euro-flirt. En flirt, vicestatsministeren ikke på noget tidspunkt har kunnet se fornuften i.
(Berlingske Tidende 1/6-7)

Søvndal må mande sig op
I et læserbrev skriver medlem af forretningsudvalget i Europabevægelsen Gunnar Hattesen, at SF's partiformand, Villy Søvndal, er useriøs, når han siger, at han ikke kan acceptere euroen i sin nuværende form. Tror Søvndal virkelig, at den Europæiske Centralbank vil ændre den stærke valuta for SF's skyld?
(Kristeligt Dagblad 1/8)

Miljø

En god dag for det danske grundvand
Danmark vil også i fremtiden selv kunne bestemme, hvilke gifte landbruget må anvende til at sprøjte markerne med. En stor sejr for grundvandet, siger danske EU-parlamentarikere efter en afstemning i Europa-Parlamentets miljøudvalg faldt ud således, at Danmark ikke kan blive tvunget til at godkende et sprøjtemiddel blot fordi et andet medlemsland har gjort det.
(Kristeligt Dagblad 1/3, Børsen 1/26-27)

Retlige anliggender, frihed og sikkerhed

60-timers uge skaber ballade i EU
Europaparlamentets arbejdsmarkedsudvalg vil ikke acceptere det såkaldte arbejdstidsdirektiv, som vil betyde 60 timers arbejdsuger. Direktivet skal stemmes om til december.
(Børsen 1/27)

Transport

Norden skal tænke grøn transport - nu
I et læserbrev skriver adm. direktør i Dansk Transport og Logistik, Erik Østergaard, sammen med Johan Lindstrøm fra Sveriges Åkeriföretag at Nordisk Råd skal opfordre EU til at satse på en bedre infrastruktur for både at skåne miljøet samt sikre økonomisk vækst.
(Børsen 1/2)

Udenrigspolitik

USA-appel til Fogh i fangesag
Danmark og resten af EU kræver, at USA lukker Guantanamo-fangelejren. Men så skal EU-landene også hjælpe ved at give opholdstilladelse til nogle af fangerne og ved at føre retssager mod andre. Det fastslår den amerikanske ambassadør, James P. Cain, men udenrigsminister, Per Stig Møller, afviser ideen og kalder det et "amerikansk problem".
(Berlingske Tidende 1/27)

Udvidelse

Kroatien tæt på optagelse
Udvidelseskommissær Olli Rehn udtaler at det er muligt at gå ind i de afsluttende etaper af forhandlingerne om Kroatiens medlemskab af EU i slutningen af 2009.
(Jyllands Posten 1/18 og Information 1/16)

Økonomi og finans

Sorte skyer hviler over Europas julehandel
Detailhandlen i EUs medlemslande har set et stort fald i forhold til sidste år. Det forventes at ECB og Bank of England begge nedsætter renten i dag for at sætte gang i forbruget.
(Jyllands Posten 3/18)

Det er godt at stå uden for euroen
I et læserbrev kommer Torben Kastrup fra SF's Forretningsudvalg med to argumenter for hvorfor vi ikke bør træde ind i ØMU-samarbejdet. For det første har den danske rente i lange perioder før finanskrisen ligget under den i eurozonen. For det andet vil det gavne Danmark at være udenfor når krisen bliver mere omfattende fordi Danmark selv vil kunne komme frem til politiske løsninger og ikke er bundet af resten af eurozonen.
(Information 1/19)

EU godkender statshjælp til Roskilde Bank
Sagen om Roskilde Bank har nu nået sin afslutning i europæisk kontekst. Europa-Kommissionen har godkendt den danske stats redning af banken. Kommissionen udtaler, at et kollaps af Roskilde Bank kunne have skadet tilliden til det danske finanssystem og haft en afsmittende virkning på hele markedet. EU's konkurrencekommissær, Neelie Kroes, udtaler, at det har været vigtigt for kommissionen at skabe retlig sikkerhed omkring afviklingen af banken og, at det er sket i nært samarbejde mellem de danske myndigheder.
(Jyllands-Posten 3/2, Børsen 1/36, Berlingske Tidende 1/13)

Fogh satser på EU-løsning
Statsminister Anders Fogh Rasmussen udtrykker stærk tvivl om hvorvidt det vil lykkes at opnå en global aftale om regulering af kapitalmarkederne i kølvandet på finanskrisen. I stedet satser han på en EU løsning, når EU-landene senere på ugen mødes for at finde en fælles linje forud for G20-mødet, hvilket måske heller ikke bliver nemt, da der internt i EU er en splittelse mellem Frankrig, der ønsker mere økonomisk samarbejde og Tyskland, der frygter en økonomisk regering i EU. Der blev dog allerede før finanskrisen sat et arbejde i gang blandt EU's finansministre og ifølge Fogh Rasmussen bør dette samarbejde mod et fælles regelsæt fortsætte uanset resultatet af de globale forhandlinger.
(Børsen 1/24)

Finanskrisen er værre uden for euroen
I et læserbrev skriver Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen, at Nationalbanken har været nødt til at hæve renten for at undgå, at udlandet trækker sine penge ud af Danmark og derved sender den danske krone i frit fald mod bunden. Det er også et faktum, at danske låntagere betaler langt mere i rente end hvis Danmark var et euroland.
(Kristeligt Dagblad 1/9)

Arkiv

Seneste

Flere
Seneste opdatering: 12/12/2009  |Til toppen