Sti

Dagens delle
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/12/2012

Nu skal der jo nok være dem, der gik rundt og troede, at frikadellen var noget af det mest ærke-danske, der fandtes… Men faktisk er det sådan, at langt i de fleste EU-lande henregner  - mindst – en variant over temaet til netop deres særlige gastronomiske kulturarv.

Vi har samlet et lille udvalg...

Hvorfor ikke bruge december måned på en lille kulinarisk rundrejse i Unionens alsidige delle-kultur?

  Dagens kødbolle er en vaskeægte genforeningsdelle, for selvom den har sit navn efter og udspring det nuværende (russiske)Kaliningrad, så er det en ret som har vundet stor popularitet og udbredelse i hele Tyskland. Ja, faktisk viser en opinionsundersøgelse fra det tyske Forsa-Institut at Königsberger Klopse med 93 procent har den største genkendelighedsgrad blandt alle tyske egnsretter. 

  Tyske Königsberger Klopse

  Man tager:
  1 rundstykke eller giffel
  500 gr. hakket kalv/flæsk
  3 mellemstore, kogte kartofler
  2 ansjoser
  en smule mælk
  1 æg
  1 laurbærblad
  5—6 hele peberkorn
  1 løg skåret i både
  3 spsk. mel
  3 spsk. smør
  2½ dl. oksekødssuppe (i en snæver vending kan bouillon godt bruges)
  1 spsk. kapers
  saften af ½ citron
  en smule sukker
  1 spsk. hakket persille
  salt og friskkværnet peber

  Udblød brødet i vand i ca. 3 minutter. Pres det overskydende vand fra og smuldr brødet med fingrene. Udblød ansjoserne i en lille sjat mælk i et par minutter. Tag dem op og dryp af på et stykke køkkenrulle inden de hakkes fint.

  Mos kartoflerne og bland dem i en stor skål med kød, ansjoser, æg, brød og én spsk. mel. Ælt farsen med hænderne i ca. 3 minutter, inden den formes til kugler.

  Tril kuglerne i mel inden de puttes i kogende, letsaltet vand, som på forhånd er tilsat laurbærblad, peberkorn og løg. Lad kødbollerne simre i 12-15 minutter til de føles faste. Så tages de op med en hulske og afdryppes godt.

  Lav en opbagning smørret og resten af melet. Pisk bouillonen i lidt efter lidt. Når saucen er glat tilsættes kapers og citronsaft. Smag til med sukker, salt og peber og kog saucen op. Så snart den koger tilsættes kødbollerne. Skru ned til svag varme og lad hele herligheden simre i et par minutter.

  Serveres med:
  Kogte kartofler, et lille drys persille - og megen kærlighed...

   Få flere frikadeller her
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 07/12/2012  |Til toppen